Csávoly látnivalói

Falumúzeum

Cím Csávoly Eötvös u. 1. 46.193012 N, 19.144732 E
Kapcsolat Web: www.csavoly.hu
Az utcai bejárattal (Eötvös u. 1.) rendelkező épületrész, melyben 1988 óta a falumúzeum otthonra lelt, a falu legmódosabb német gazdájának egykori, utcafrontos háza volt, oktatás célját szolgálja.

A belépőben a község térképével és nagyméretű első pecsétjével szembesülünk. Az üvegszekrényben régi saját készítésű gyermekjátékok láthatóak, vele szemben kegytárgyak, relikviák…

Az utcafront első helyiségében a község történetének főbb dokumentumait tárja elénk napjainkig, a község makettjével együtt, fényképeken, térképeken, tablókon megőrzött események, háztípusok. A Község szülötteinek könyvei: (Keszthelyi Ernő, dr. Mándics Mihály, Szekulity Péter, Vidákovics Róza. Tankönyvírás: Mándics Izabella.)

A második helyiség vitrinjében felöltöztetett bábukon az itt élő három –magyar, bunyevác, német, – etnikai csoport népviseletét, ruházkodását mutatja be. Külön tárolókban és paravánon látjuk a nemzetiségi megoszlásnak megfelelően a hímzéskultúra – népművészet – legszebb darabjait, jellemző szőtteseit, textíliáit –a háziipar készítményeit – és a köznapi paraszti ruházat egyes darabjait.

A harmadik nagyobbik helységben mutatjuk be a régi csávolyi néprajzi hitelességű szobabelsőt-lakhelyet. A paraszti család berendezése, felszerelése a századforduló népéletéből ad ízelítőt: Banyakemence sarokpaddal, helyben készültfestett tulipános láda, ágy díszhuzattal, sifonér (szekrény), sublód – rajta elrendezve a házi oltár – , bölcső, állóka, vesszőből font babakocsi, öntöttvas sparhert (tűzhely), dagasztő teknő, háztartási eszközök-edények…Középütt a szövőszék. Falon feszület és szentképek a kor ízlését és hangulatát idézik.

Az udvar felöli kis helyiség üveg szekrényeiben kaptak helyet a katonai és egyéb történeti-néprajzi jellegű tárgyi emlékek. (Egyháztörténeti emlékek. Intézmények, események fotóalbumai, tablói). Ízelítőt kapunk a helybéli képzőművészeti alkotásokból. Itt kaptak helyet a kismesterségek eszközei.

Legnagyobb helytörténeti-kiállítótermünk fekvő tárlóiban és szekrényeiben a község szárnybontásától napjainkig ismerkedhetünk a község lakóinak életével – a különböző korból származó – dokumentumain, tárgyi emlékein és tablóin keresztül. Régészeti leletek, pénzek, jelvények, igazolványok… Óra, lámpa, rádió és cserépedény-korsó gyűjtemény. Elődeink munkaeszköz gyűjteménye: földművelés, állattartás, pásztorkodás, vízi élet, szőlőtermesztés témaköréből említésre méltó.

Ez a terem a szellemi élet, írott hagyományok gyűjteménye: községi krónikakötetek 1962-től napjainkig, intézménytörténetek, pályamunkák. Szakdolgozatok, plakátgyűjtemény, régi újságok, kalendáriumok, amatőr fényképek, magnó – és videofelvételek, visszaemlékezések… Igen gazdag anyag.

Az udvarba néző teremben az iskolatörténet tárgyi és szellemi emlékeit mutatjuk be a „régi tanterem rekonstruálásával˝. Korabeli óvodai és iskolai bútorok – pad, asztal, tábla, harmónium-, felszerelések, szemléltetőeszközök. Korabeli tankönyvek, füzetek, térképek… Iskolai zászló 1928. Szívgárdisták zászlaja. Emléktáblák márványból, sírkövek, s néhány iskolai élettel kapcsolatos tabló, tanyasi élet.

A kiállítás része az országosan elsőként lefényképezett falunk, melyet a közeli községháza előterében lehet megtekinteni. Bel- és külterületi házak láthatóan tablószerűen, utcák-dűlők szerint.

Mindezekben a lakosság összetételének megfelelően a nemzetiségi –német, bunyevác/horvát –jelleg is tükröződik, mint a községi krónikában. A Régi időkből megőrzött emlékek a távoli időkben zajlott eseményeket varázsolják elénk egy-egy valósághű pillanattal. Nekünk szólnak, a jelennek és jövőnek!

A belépés ingyenes!
Kérésre bármikor megtekinthető! Mindenkit szeretettel várunk!
Falumúzeum, Csávoly Falumúzeum, Csávoly Falumúzeum, Csávoly