Császártöltés látnivalói

Pincesor

Cím Császártöltés Pincesor 46.415335 N, 19.170708 E
Kapcsolat Web: www.csaszartoltes.hu
A maguk nemében különlegesek Császártöltés pincesorai, hiszen szervesen beépülnek a faluba, utcát alkotva a falu részei.

A falu pincesorai,megérdemelnek egy sétát.: Főkáptalani pincesor, Káposztáskerti pincesor, Kis-sori pincék, Vidám sori pincék, a valamikori Erzsébet utcai pincék a Kelrárájá. A löszpartba vájt pincék egyenletes hűvöse biztosítja a borok kiváló tárolását. A legtöbb pincét téglával burkolták, de találni még olyat, ahol a löszfalú boltívek megmaradtak. Hosszúságuk változó, a legtöbb pince 15-20 méteres, jellegzetes a pincék elé épült présház.

A legkorábbi feljegyzés 1750-ből való. Az iratból kitűnik a szőlőművelés fontossága és egyben a falu gazdálkodásának alapja. Egy 1842-es levél, melyet Henn János írt az érseknek, arra kéri a tekintetes urat, hogy beszakadt pincéje helyett új és alkalmas helyet adjon neki pinceépítéshez.

A közel 3 évszázadra visszatekintő és a faluképet meghatározó pincesorok megmentése fontos, mert a település sváb arculatának megőrzése csak a pinceutcákkal együtt képzelhető el.
Pincesor, Császártöltés Pincesor, Császártöltés Pincesor, Császártöltés