Császártöltés látnivalói

Ősi ösvény

Cím Császártöltés külterület 46.415924 N, 19.169068 E
Kapcsolat Web: www.csaszartoltes.hu
A sétaút 8,5 kilométer hosszú. Végigvezet a falu határában, az Öreghegyen, a Szamárvölgyben, a Káposztáskerti pincesoron. A kirándulóút párosul egy igazi nyelvi kirándulással is, hiszen az útjelző táblákon a helyre jellemző szavak három nyelven, magyarul, svábul, németül is szerepelnek.

A kissori pincéknél a a Bajai-Budai úton átkelve az Altbergen keresztül a Szamárvölgybe érünk, majd innen a falu felé vesszük az irányt és a Káposztáskerti pincesorokon át a Ligetet érintve érünk vissza a kiindulópontig.

"A töltés eléréséig a mai Kéleshalom tájától a Szamárvölgyön keresztül vezetett az az út, melyet minden bizonnyal évszázadokon, évezredeken keresztül használtak. A magaslatokkal határolt, széles Szamárvölgy a közepén folyó patakkal ideális volt erre a célra, akár állatokkal vonuló nagyobb csoport számára…Az út nem vezetett egyenesen a völgy torkolatáig, a későbbi falu közepére, mert ott „a falu közepén egy hajlat van, mely azelőtt rendezetlen mocsár volt, lecsapoltatván most igen jó veteményeskertek vannak ott.” Ez a tó a 19. századig nagyméretű lehetett, „ ezelőtt a falu közepét egészen elfoglalta, de a lakosság által kerteknek kitöltetvén, most igen csekély terjedelmű.” A tó kikerülése miatt a Szamárvölgyön keresztül vezető út a későbbi falu délkeleti végénél, az Altberbnél végződött, egyik ága innen a falu irányába vezetett. " ( forrás:Wicker Erika-Knipl István)

"A töltés a mai kissori pincéknél kapcsolódott a magas parthoz, a mai Bajcsy utca végén. Az útépítő brigád a partra érve, a faluvégi hajlatot elérve felsóhajtott „Gut ist die Hohl!” – azaz: De jó ez a hajlat! E hajlat sváb neve ma is „Gutis Hohl.” ( forrás: Bánáti Miklós)
Ősi ösvény, Császártöltés Ősi ösvény, Császártöltés Ősi ösvény, Császártöltés