Csabrendek látnivalói

Kőkatlan tanösvény

Cím Csabrendek Magyar u. 47.012198 N, 17.287557 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A tanösvény a falu közepén egy indítótáblával kezdődik, így könnyű rátalálni, és erről már lehet tájékozódni a következő látnivalókról. Az utat kis térképvázlat mutatja, és elhelyeztek itt néhány figyelemfelkeltő képet is. A tanösvény körülbelül egy kilométer hosszan a falun keresztül halad, menet közben a kőépítészet hagyományait lehet megcsodálni. Csabrendek területe a késő bronzkortól lakott, kultúrtörténeti emlékeit szokatlan módon ismerhetjük meg. A tanösvény megállóit faoszlopok jelzik, ezeken QR-kódokat helyeztek el. Mobileszközzel a kódokat olvasva internetes háttérfelületre jutunk, ahol bőséges információt találunk a helyszínről, ahol járunk, a látnivalókról, melyeket érdemes közelebbről is megszemlélni.

A tanösvény a falu határába, a régi kőfejtőbe vezet, melynek falai 25-30 méter magasak. A község 1700-as években épült templomának vastag falaihoz is innen termelhették ki a követ. Az itteni kőfejtés végét a téglából való építkezés elterjedése jelenthette.

A kőfejtő szélén felkapaszkodva a keskeny hegygerincen szép kilátópontra jut az ember. A Kisalföld felé látszik innen a Somló, a Ság-hegy, és tiszta időben a Kőszegi-hegység mögött a Schneeberg kétezer méteres csúcsát is látni.
Kőkatlan tanösvény, Csabrendek Kőkatlan tanösvény, Csabrendek Kőkatlan tanösvény, Csabrendek