Csabaszabadi látnivalói

Beliczay-kastély

Cím Csabaszabadi Beliczay-major 46.571868 N, 20.941499 E
Kapcsolat Web: www.wenckheim.hu
A Beliczay-kastélyt Békés megye egykori főispánja - bajczai Beliczey József - építtette. A Beliczay-kastély 1870 körül épült fel. A klasszicizáló, oszlopos portikuszú épületet 1910 körül egytornyos, tagolt tömegű, eklektikus-szecessziós villává bővítették.

A klasszicista építészeti stílus értékes megyei emléke a Beliczey-kastély. A kastély egy 500 holdas, több külső majorsággal rendelkező birtok része volt, melyet az 1900-as évek elején létesítettek. A Békéscsaba-Csanadapácai út és a kastély között 300 méter hosszú, téglával kirakott, bejáróutat létesítettek, két oldalát fasor szegélyezte. A kastélyhoz tartozó tűztornyos lovardát és az egykori cselédházakat is lebontották. A régi kerítés és a kovácsolt vasból készített kapu is eltűnt, a bejáratot csak egy útszéli kereszt jelzi. A kastélyban előbb az állami gazdaság, majd a Csabaszabadi Mgtsz irodái voltak. Az 500 lelkes település 1994-től önálló falu lett. (Terveik között szerepelt a kastély megmentése és hasznosítása). A kastély mögött még megtalálható a jelenleg is üzemképes fürdőmedence.

A park területe az egykori 9 hektárról mára 2 hektárra zsugorodott. Ez a csökkent terület került védelem alá. Sajnos nagyon elhanyagolt állapotban van, bár az egykori értékes faállományból még szép és értékes fák maradtak fenn. Az egykori parktervező a meglévő erdő faállományához kapcsolta a tájképi stílusban komponált kastélyparkot.

Különlegesség a nyugati tujának egy szomorú változata, amely a megyében egyedül csak itt található! Árnyékában mindig szívesen pihent a Beliczay-család. Szépek az évszázados kocsányos tölgyfák, a hatalmas méretű erdeifenyő, a feltűnően szép alakú vadgesztenye fák, de van hársfa, juharfa, 100 évnél idősebb akácfa és ebben a környezetben különlegességet jelent a narancseperfa előfordulása is. Különösen értékesek a kastélypark öreg tölgyfái, valamint egy 120 éves szomorú törpe tuja, vagy esernyőfa.

Kerítéssel körbevett területen áll a kastély, nem látogatható.
Beliczay-kastély, Csabaszabadi