Cigánd látnivalói

Bodrogközi Múzeumporta

Cím Cigánd Fő utca 54. 48.257557 N, 21.891325 E
Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa. Az itt található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttesházban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyát tekinthetjük meg.

A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevél másolatot ahol először említették a települést. A múzeumban természetesen a tisztaszoba is helyet kapott, mely az 1920-as évekből való. Láthatunk régi sátoraljaújhelyi festett bútorokat, festményeket, régi családi fényképeket, tányérokat és a mindennapi élet tárgyait. A pitvarban egy igazi kemencét is találunk, melyet egy kőműves édesapjától eltanuló cigádni lakos készített.

A 2015-ös év nagy eseménye a Falumúzeum körül létrehozott fejlesztések sokasága, melynek egyik legjelentősebb eleme az új kiállítási épület, a Sőregi-ház felépülte.

Az új kiállítás létrejöttével, és a múzeumegyüttes épületeinek és attrakcióinak többszörösére bővülésével létrejött Bodrogköz talán legnagyobb és legösszetettebb programú ilyen jellegű múzeum együttese, a Bodrogközi Múzeumporta, mely 2015. augusztus 20-tól összes létesítményével várja gyermek és felnőtt látogatóit egyaránt.
Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd