Cibakháza látnivalói

Holt-Tisza

Cím Cibakháza külterület 46.947756 N, 20.182056 E
Kapcsolat Web: cibakhaza.hu
A Cibakházi Holt-Tisza 1856-ban a Tisza folyón végrehajtott 78-as számú átmetszés eredményeként jött létre. A holtág felső vége a Tisza 294,7 fKm-nél, az alsó vége a 293,5 fKm-nél van a Tisza bal partján. Méreteit tekintve az egyik legnagyobb holtág. A Holt-Tisza a Tisza folyó bal parti árvédelmi töltés (É), Cibakháza (K), a 4633 számú közút (DK) és Nagyrév (NY) között helyezkedik el. Hossza 16,886 km., a meder átlagos szélessége 139,1. m, átlagos mélysége 2,65 m, területe 140,4 ha., víztérfogata 2,014 millió m3. Vegyes tulajdon, többségi tulajdonosa a Cibakházi Nagyközségi Önkormányzat (91 ha – 65 %), a fennmaradó rész (49 ha 35%) egyéb tulajdon címen van nyilvántartva, helyileg Nagyrév község közigazgatási területén található, jelenleg állami felügyelet alatt van.

A vízterület kezelője a Cibakházi Nagyközségi Önkormányzat. A vízterületen az utóbbi évek fogási eredményei alapján a következő halfajok fordulnak elő: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, angolna, kárász-és keszegfélék, törpeharcsa, fehér- és pöttyös busa.

A holtág megközelíthető Szolnok felöl a 442. számú főúton Martfűig, onnan Martfűn és Tiszaföldváron át érhető el Cibakháza a 4633-as úton. A Cibakházi Holt-Tisza távolsága Szolnoktól mintegy 35 km. Kecskemét felől a 44-es főúton a tiszaugi hídon át Cserkeszőlő előtt kell az útelágazásnál balra kanyarodni és a 4633-as úton elérhető a holtág. A távolság Kecskeméttől hozzávetőleg 50 km.

A holtág több pontján találhatók szemétgyűjtők, melyek rendszeres ürítése és szolgáltatónak történő átadása biztosított. Kérjük, használják ezeket a szemétgyűjtőket. A holtág több egymástól jól elhatárolható szakaszból áll.

A holtág igazi vadvíz. A nagyrévi oldalon nagy-, a cibakházi oldalon kisebb számban találhatók nyaralók. A madárvilág páratlan. A szárcsa és a tőkés réce nagy számban fészkel a nádasokban, találkozhatunk több vöcsökfajjal, vörös-és szürke gémmel. Valamint egyes helyeken fészkel nagykócsag is. Sajnos az elmúlt évben néhány kormorán is belátogatott a vízre.
Holt-Tisza, Cibakháza Holt-Tisza, Cibakháza Holt-Tisza, Cibakháza