Celldömölk látnivalói

Vulkán tanösvény

Cím Celldömölk Ság-hegy 47.232349 N, 17.119679 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A Kemenes Vulkán Park részeként kiépített Vulkán ösvény nagyméretű színes tábláival tovább mélyíthetjük ismereteinket a tűzhányók világában.

A tanösvény a hegy kialakulásának történetét ismerteti.
A rekultivált egykori bazaltbánya területén található tanösvényhez vezető ösvény mentén, általános tájékoztatást nyújtó táblákon, a Sághegyi Tájvédelmi Körzet természeti, kulturális értékeiről olvashatnak az idelátogatók, míg magában a bányaudvarban, kis méretű információs táblákon, az adott helyen éppen megfigyelhető földtörténeti folyamat, geológiai alakzat leírása látható.

A Ság hegy természeti és Tudománytörténeti értéke mellett tájképi értéke és szépsége is egyedülálló. A Ság hegyet 1975-ben nyilvánították védetté, és ezzel létrejött Magyarország egyik legkisebb és Vas megye első természetvédelmi körzete, amely az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik. A Ság hegyen számos olyan növényfajjal találkozunk, amelyek Nyugat-Dunántúl más vidékein ritkán fordulnak elő (tavaszi hérics, leánykökörcsin stb.)

Jellegzetes a hegy madárvilága: vércsék, baglyok, rendszeresen fészkelnek itt, de megfigyelték már a kuriózumnak tekinthető kövirigó jelenlétét is. E nem mindennapi érték könnyebb megismerésének segítségéül 1989-ben megnyitották a madártani és geológiai tanösvényt.

Az Eötvös Loránd Turistaház melletti parkolót veszik körbe a Sághegy védett növény-, és állatfajait ismertető táblák.
Vulkán tanösvény, Celldömölk