Celldömölk látnivalói

Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont

Cím
Celldömölk
Sághegyalja körút 1.
47.232497 N, 17.128387 E
Útvonaltervezés
A Kemenes Vulkán Park népszerű célpontja a természet, a tudományok, a vulkanológia iránt érdeklődő gyermekek és felnőttek kirándulásainak. A látogatóközpont az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti magában. A feltűnő dizájnnal rendelkező épületben ezer négyzetméteren kerül bemutatásra a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói, helyi nevezetességként az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.

A Ság hegy gyomrában az 1905-től közel ötven évig zajló bányászati tevékenység következtében egy Közép-Kelet-Európában egyedülálló mesterséges kráter jött létre. Ez persze a kutatók érdeklődését is felkeltette, s így jött létre itt, Celldömölkön a komplexum.

A vulkáni folyamatok végigkísérték Földünk négy és fél milliárd éves történetét. Befolyásolták felszínének alakulását, hatottak élővilágára, ugyanakkor sok esetben segítették és ma is segítik az ember boldogulását. Könnyen hasznosítható kőzeteket, ásványokat, termékeny talajt és megújuló energiákat köszönhetünk nekik. A történelem pusztító vulkánkitöréseiben tíz- meg tízezrek vesztek oda, ugyanakkor ma is milliók élnek a tűzhányók adta javakkal. A celldömölki Vulkánház közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését.

Az épület külső és belső megjelenésében is kuriózumnak számít. A szürke színű beton és a vörös árnyalatú corten acél már messziről azt súgja a látogatónak, hogy bizony nem mindennapi helyre készül betérni. Még csak sejti, de már érzi, hogy párhuzam vonható az épület kültéri megjelenése és a tűzhányók izgalmas világa között. A vulkáni kőzetek és a felszínre tört magma építőipari kellékekkel történő kifejezése egyedi képet fest a cseppet sem elhanyagolható szépségű tájban, ipari jellege pedig az egykori bányászati tevékenységre utal. Designerek, fotográfusok és számos filmipari szakember keresi fel a Vulkánparkot annak különleges mivolta miatt.

A látogató a magma útját járja végig, a ’kitörésig’ azonban hosszú és izgalmas út vezet. A kiállítási terek szándékos asszimetrikus elrendezése, a tervezett rendezetlenség egységet alkot, végigtereli a látogatót a tárlat minden egyes állomásán. Az így létrejött komplexumot méltán nevezhetjük Vulkánháznak, a látványos és interaktív tárlatban minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt.
kemenes_vulkanpark_latogatokozpont_01.jpg kemenes_vulkanpark_latogatokozpont_22.jpg kemenes_vulkanpark_latogatokozpont_44.jpg