Cegléd látnivalói

Szent Kereszt Felmagasztalása templom

Cím Cegléd Kossuth tér 3. 47.170221 N, 19.795845 E
Kapcsolat Telefon: 53/311-144 Web: www.iranycegled.hu
Írásos emlék bizonyítja, hogy az Árpád-korban már létező városnak 1350-ben Szent Anna tiszteletére szentelt kápolnája volt. 1368-ban a klarissza rend tulajdonába került a város.

Néhány évtized múlva felépült egy nagyobb, gótikus templom, mely az 1417-es feljegyzésekben már szerepel. Az új, klasszicista templom alapjait jóval később tették le az eredeti, középkori épület helyén. A középkori templom bontását 1821-ben kezdték meg. A templom a város reprezentatív főterének számító Szabadság tértől nem messze, a Kossuth téren áll. 1822-ben tették le az alapkövet, s 1825-ben került felszentelésre. Tervezője Homályossy Ferenc.

A főhomlokzatba illeszkedő torony 48 méter magas. A klasszicista szemöldökdísszel ellátott, téglalap alakú bejárat fölött félkör alakú ablak van, fölötte pedig timpanon. A harmadik és a negyedik emelet között tűzfigyelő erkély fut körbe. A boltíves, rácsos harang házablak fölött arabszámlapú, belülről kivilágítható toronyóra van. A bejárat előtt feszület áll, melyet Ecseri Antal alkotott meg. A meglehetősen egyszerű, hétköznapi külsővel rendelkező templomnak varázslatosan szép, díszes belseje van. Több mellék oltáros, négy boltszakaszos, tág belsőtér. Közel 1500 személy befogadására alkalmas. Négy mellékoltára van, Schöffel György alkotásai. A sekrestye bejáratával szemben található Fájdalmas Szűz Anya képe, Borsos Miklós alkotása. Négy mellékoltára van, Schöffel György alkotásai. A Szent Anna és Mária mennybevitele oltár 1830-ban készült, Szent István király oltára 1892-ben.Ezen kívül a templomban még 7 db. szobor, illetve szoborcsoport van.

A templomban lévő legszebb szobrászati alkotás a Segítő Szűz Mária szobor, vagy más néven a Hordozó Mária, mivel körmeneteken szokás "hordozni". A főoltártól balra áll a szószék. A sekrestye ajtaja előtt, a szentélyben nyert elhelyezést a keresztelőkút, mely műkőből készült. A bejárat fölötti széles, tág orgona-karzatra először 1838-ban került egy egyszerű, egy manuálos, 14 regiszteres orgona. Az I. világháborúban cinsípjait (összesen 58 db-ot) elrekviráltak. A II. világháború idején, 1941-ben épült fel a jelenlegi, impozáns méretekkel bíró hangszer mely 3 manuálos, 34 regiszteres, Rieger Ottó által készített versenyorgona. Készítése idején az Alföld egyik legnagyobb orgonája volt. Párja Pesttől Szegedig nem akadt. 1993 és 1994 között történt felújítása óta gyakran tartanak rajta hangversenyeket is.

A plébániatemplomnak három harangja van, melyek az egyke toronyban, vasállványon függenek. Az állványokat 1894-ben id. Walser Ferenc készítette. A minden délben hallható Jézus Szíve-harang, 1921-ben öntötte ifj.Walser Ferenc. A kisharang 1948-ban készült, Szlezák László műhelyében, védőszentje Szűz Mária és Szent Donát. A lélekharang 1949-ben készült szintén Szlezák Lászlónál.

Jelenlegi három harang egyszerre csak a vasárnapi 11 órai nagymise kezdetekor, illetve temetések alkalmával szól együtt.
Szent Kereszt Felmagasztalása templom, Cegléd Szent Kereszt Felmagasztalása templom, Cegléd Szent Kereszt Felmagasztalása templom, Cegléd