Cegléd látnivalói

Kossuth Múzeum

Cím Cegléd Múzeum u. 5. 47.172416 N, 19.798346 E
Néprajzi gyűjtemény
Cegléd és vonzáskörzete régió és a Tápiómente kistáj, agrárnépességének életmódját dokumentáló tárgy-, fotó- és dokumentum gyűjteményekkel rendelkezik a 19-20. századból. A néprajzi tárgygyűjteményben jelentős egységet képez a kerámia és a kézművesműhelyek felszerelési tárgyai kékfestő, asztalos, cipész, kádár, szűcs, kötélgyártó, kalapos, mézesbábos, szíjgyártó, tímár, bádogos, kőműves, fazekas. Háziipari falfestő, seprűkötő, vesszőfonó stb. eszközök is vannak.
A szép tárgyak kategóriájában az un. évszámos tárgyakat kiállításon mutattuk be. Kiemelkedő, kulcs-tárgy az 1793-as keltezésű Váróczi Erzsébet kelengyésládája, a mezővárosi református közösség 18. századvégi kulturális orientációjához.
A néprajzi gyűjtemény fejlesztése Nagy Dezső ceglédi működésével kezdődött. Jelentős gyarapodása I. Sándor Ildikó és Ikvai Nándor nevéhez fűződik. Szilágyi Miklós 1969-től, Nagy Varga Vera és Kocsis Gyula pedig 1974-től gyarapítják a gyűjteményt.

Képzőművészeti gyűjtemény
Képzőművészeti gyűjteményünk - a többi gyűjteményhez hasonlóan - a múzeum 1917-es alapításához kötődik. A Kossuth Lajosról készül ábrázolások sokfélesége jellemzi és ebben található Kossuth idősebbik fiának, Kossuth Ferencnek néhány alkotása is.
A ceglédi alkotóművészek közül Benedek Péter festményei és rajzai alkotják benne a legnagyobb egységet; a különleges tehetségű parasztfestő több mint nyolcvan festményét őrizzük itt.

Numizmatikai gyűjtemény
A numizmatikai gyűjtemény becses darabjai Kossuth Lajos tevékenységéhez kötődnek: papírpénzek, fémpénzek, kincstári utalványok tartoznak ide. Ez utóbbiak közül kiemelkednek az amerikai "Kossuth-dollárok", azaz Kossuth 1851-1852-es amerikai útja során kiadott különleges nyugták.
A gyűjtemény őrzi a helyi kitüntetések, érmek, jelvények, emlékpénzek rendkívül sokféle változatait is.

Történeti Dokumentációs Gyűjtemény
Történeti dokumentációs gyűjteményünk jeles darabjai a Kossuth Lajoshoz és kultuszához kötődnek. Ide tartoznak a róla készült fotók, ábrázolások, a keze írását őrző iratok, általa szerkesztett újságok. A ceglédi Kossuth-kultusz hagyományának gazdag tárháza ez a gyűjtemény.
Természetesen a ceglédi és a környékbeli múlt pótolhatatlan darabjai is helyet kaptak ebben a gyűjteményben. Képeslapok, plakátok, fotók, iratok, igazolványok, levelek, a helyi kereskedelem aprónyomtatványai tartoznak a jellegzetes dokumentumok közé.

Történeti Tárgyi Gyűjtemény
Történeti tárgyi gyűjteményünk jeles darabjai közé tartoznak Kossuth Lajos használati eszközei, egykori lakásának bútorai, néhány ruhadarabja, emléktárgya. Itt őrizzük Kossuth Ferenc íróasztalát és két szekrényét is.
Szintén ebben a gyűjteményben találhatók a ceglédi helytörténet jellegzetes darabjai; ezek közül a régi munkaeszközök, ceglédi házak vakolatdíszei, egy-két lakberendezési tárgy és Ceglédhez kötődő találmány (ceglédi kanna) érdemel külön említést.
Kossuth Múzeum, Cegléd Kossuth Múzeum, Cegléd Kossuth Múzeum, Cegléd