Cegléd látnivalói

Evangélikus templom

Cím Cegléd Bercsényi u. 2. 47.169989 N, 19.798907 E
Kapcsolat Telefon: 53/317-886 Web: www.iranycegled.hu
A 18. sz. végén települt be több család a Felvidékről Ceglédre, akik evangélikus hitűek voltak, s megalakították a maguk kis evangélikus gyülekezetét.

Az evangélikus hívek 1802-ben hívták meg az első lelkészt, Zelenka Pált. 1815-ben pedig fölépítették torony nélküli kicsiny templomukat, mely csaknem nyolcvan évig várta a híveket a város központjában. A városrendezésnek útjában álló régi templom lebontása után Sztehlo Ottó (1851-1923) építészt kérték föl az új istenháza terveinek elkészítésére. Először a templom két oldalán lévő bazársor készült el, majd 1896. november 31-én fölszentelték Isten újabb hajlékát

A maroknyi, 895 lélekből álló egyház hívei 1896. október 31-én foglalták el főtéren álló új templomukat. A mai Szabadság téren magasodó, karcsú tornyú, arányos méretű épület egyike a város legszebb középületeinek. Külső megjelenésében várkastélyt formáz, utalva az evangélikus egyház köszöntésére: "Erős vár a mi Istenünk".Az oltár egy része, a szószék és a padok a régi templomból kerültek át, épp úgy, mint az a keresztelő medence, amelyet Gombos Pál jóvoltából kapott az egyház. Az orgona Bakos Károly helyi orgonaépítész munkája. Az oltárképet - a gecsemánei kertben gyötrődő Jézusról - budapesti festő, Jakobey Károly festette.

Cegléd és az evangélikus közösség életében jeles dátum 2015-ben május 25-e. Ezen a napon egy új orgonát adtak át az evangélikus templomban, melyet az Aeris Orgonaépítő Kft. alkotott meg Faragó Attila vezetésével. Az orgonaépítők előzőleg hosszasan tanulmányozták a türingiai vidék barokk-kori orgonáit, és ezen tapasztalataik öltöttek testet Cegléden. Legfőbb mintaként az arnstadti orgona szerepelt; Bach első egyházzenei szolgálati helyének megmaradt hangszere. Ez az új orgona Magyarország első olyan orgonája, amely egy hangszerben ötvözi a Bach által elismert és használt orgonák hangzását. Külső megjelenésben a XVIII.sz hangszereit idézi. Ez az első váltócsúszkás barokk új orgona az országunkban.

Oltárképét Jakoby Károly festőművész festette, az oltár előtt keresztelő medence áll. Azóta a templom szinte zarándok hely lett, csodálatosnál csodálatosabb orgona hangversenyek követik egymást.
Látogatás: előzetes bejelentés alapján
Evangélikus templom, Cegléd Evangélikus templom, Cegléd Evangélikus templom, Cegléd