Bükkzsérc látnivalói

Pelyhe Pince - Múzeum

Cím Bükkzsérc Felső Pincesor 37. 47.946239 N, 20.507012 E
Kapcsolat Telefon: 70/639-2603 Email küldése
Bükkzsérc községtől 1,5 km távolságra sorakoznak a riolittufába vájt borospincék az Alsóhegyi- és a Baglyos pincesoron. Az Alsóhegyi-, közismertebb nevén Felső pincesoron található a Pelyhe Pince - Múzeum.
Az 1865-ben épült présház és a pince régebben a Katolikus Egyház tulajdona volt. Családunk 2000-ben vásárolta meg, ekkor kezdtük meg annak felújítási munkálatait.

Présház
A présház két helységből áll. Az egyik a „Matyós” helység, ahol családunk tardi múltjának szép tárgyi emlékei nézhetőek meg. Ugyanitt a felújítás során a régi mestergerenda helyére több mint 100 éves gerendák kerültek. Az új, hozzáépített félkör alakú részben kapott helyet a múzeum. Itt sütő-főző edények, használati tárgyak, valamint a szőlő- és borfeldolgozás eszközei láthatóak, amelyek a vidék tárgyi kultúráját mutatják be. Minden régiség mellett a pontos megnevezése, éve, valamint az adományozó neve olvasható. S hogy miért félkör alakú? Úgy gondoltuk, hogy a templomban is félkör alakú a hajó, ezért kapjon ilyen formát az épületrész, ha már korábban az Egyház tulajdona volt. A szentély helyén pedig álljon a háromfunkciós tájjellegű kemence (kemence, sparhelt, bográcsozó), melyet a helyi születésű Papp Ferenc készített mesteri módon.

Pince
A 20 m hosszú riolittufa pince oldalaiba 13 ablakmélyedést készíttettünk. A tufába vájt faragásokat Soltész Sándor bükkzsérci tufafaragó mester készítette 2000 és 2003 között. Az életnagyságú faragásokon (2m x 6m, és 2m x 4m nagyságúak) a szőlőműveléssel és borkészítéssel kapcsolatos jelenetek elevenednek fel: „Szüretel a család”, „Satulás és boroshordóba öntés”, "Borosgazda kínálja a vendégeket".
Pelyhe Pince - Múzeum, Bükkzsérc Pelyhe Pince - Múzeum, Bükkzsérc Pelyhe Pince - Múzeum, Bükkzsérc