Bükkszentkereszt látnivalói

Rejteki Tanösvény

Cím Bükkszentkereszt külterület 48.065070 N, 20.563009 E
A Rejteki tanösvény egy rövidebb, 0,8 km-es, a Rejteki Kutatóház körüli, 5 állomást érintő sétaútból, és egy hosszabb, 9 km hosszúságú, összesen 12 állomásból álló körtúra útvonalból áll.

Mindkét útvonal a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) – turistaszállásként is működő – Rejteki Kutatóházának parkolójából indul.

A kutatóház körüli rövidebb útvonal a Bükk növény- és állatvilágát mutatja be. Állomásonként egy-egy tájékoztató tábla tartalmazza a fenyőerdővel, a bükkösök világával, a nagyvadakkal, erdeink kisragadozóival és egy vízi biotóppal kapcsolatos tudnivalókat.

A tanösvény ismeretanyaga elsősorban erdei iskolai programokhoz kapcsolható.

A hosszabb útvonalat bejárva három ősrégészeti szempontból fontos barlangot (a Rejteki 1. számú kőfülkét, a Balla-barlangot és a Pongor-lyukat), két szurdokvölgyet szurdokerdő társulással (a Szarvaskúti-Csúnya- és a Balla-völgyet), a Hór-völgy ipartörténeti emlékhelyet (a gyertyán-völgyi üveghuta maradványait), a Bükk egyetlen katavotráját (időszakosan működő váltóforrása, amely néha víznyelő) és két állandó víznyelőt (a Diós-pataki- és a Pénz-pataki-víznyelőbarlangot) kereshetjük fel.

A tanösvény a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rejteki Kutatóházának parkolójából indul.
Rejteki Tanösvény, Bükkszentkereszt