Bükkszentkereszt látnivalói

Gyuri bácsi gyógynövény kertje

Cím Bükkszentkereszt Kossuth utca 33. 48.070012 N, 20.633165 E
Kapcsolat Telefon: 46/390-278 Web: www.gyorgytea.hu Email küldése
A kert története
Gyuri bácsi első gyógynövénykertje Bükkszentkereszt határában az ezredfordulón jött létre abból a célból, hogy megőrizze a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat növényeit. Az országszerte ismert kertben, melyet évente több ezer látogató keres fel napjainkban is, hasznos és érdekes oktató-nevelő munka folyik.
Az eredeti kert azonban lassacskán kicsinek bizonyult, és egyre nagyobb volt az igény a bővítésre, új-részben kényelmi- funkciók létrehozására.
Az ebben a szellemben kialakított új kert 2020-ban nyitotta meg kapuját.

A kert kialakítása
A kert éltető alapeleme a növény, ezért választottuk alapstruktúrájának egy hárslevél szív alakú rajzolatát. A hárs egyrészt a szeretet fája és szimbóluma, másrészt fontos gyógynövényünk is. Az ösvények és utak a hárslevél erezetének mintáit és szélét formázzák.
A jellegzetes bükki parasztházak hangulatát idézi a fogadóépület, amiben a recepció és a mosdók találhatók.
Innen egy levendulákból formázott labirintus vezet a gyógynövénykertbe.
A kert közepén egy filagória áll. Ez egy pihenőtér és egyben az előadások, a beszélgetések tere is.
A gyógynövényekkel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, ezért a kert északi végében kialakítottunk egy teret kifejezetten a gyermekek számára.
Itt a természetbarát játszótér mellett egy oktatótér is van, amiben a kicsik méretéhez igazodó magaságyások között, kanyargós utakkal szabdalt területen szaladgálhatnak a gyerekek és egy vezető segítségével közelről szemlélhetik, szagolhatják vagy ízlelhetik meg a gyógynövényeket.

A kert növényei
A kertet sövények, fák és cserjék védik, veszik körbe, élőhelyet biztosítva a madaraknak, apró állatoknak. A hársfalevél alakú ágyásokban pedig a legismertebb gyógynövények kaptak helyet. A kertben közel 150 féle növény, összesen több mint 21.000 példány található.
Gyuri bácsi gyógynövény kertje, Bükkszentkereszt Gyuri bácsi gyógynövény kertje, Bükkszentkereszt Gyuri bácsi gyógynövény kertje, Bükkszentkereszt