Buják látnivalói

Ökológiai tanösvény

Cím Buják Kossuth u. 47.883381 N, 19.548960 E
Kapcsolat Telefon: 32/488-488
A tanösvény létrehozását az a cél vezérelte, hogy mindenki, aki a Buják környéki erdőterületet meglátogatja, ne csak gyönyör­ködjön annak szépségében, hanem közben hasznos ismeretekre tegyen szert az erdő és a természet fontosságáról.
Az erdő amellett, hogy pihentet, felüdülést nyújt az ember számára a hétköznapok hajszája után, talajmegkötő és oxigéntermelő képességévei hozzájárul a természet egyensúlyának fenntartásához.

Gondoljuk csak el, mi minden készül fából. Fából, ami élete leteltével visszatér a természet körforgásába akár humuszként, akár fűtőanyagként. Ha mindezt például műanyagból készítenénk, már réges-régen belefulladtunk volna a sok hulladékba.

Az erdővel való okos gazdálkodás ezért az egyik leghatékonyabb környezetvédelem is egyben. Ahhoz tehát, hogy ezt az alapanyagbázist megőrizzük, védelme mellett gazdálkodnunk kell vele. A már megérett, megöregedett, de még hasznosítható faanyagot tehát ki kell termelnünk, és gondoskodnunk kell a helyén egy új állomány fel neveléséről.

A vadállomány egy részét a természetes szaporulat arányában el kell ejtenünk, hiszen ez biztosítja az erdő ökológiai egyensúlyát. Mindezt úgy kell elvégeznünk, hogy az erdő a kinyerhető alapanyagok felhasználása után is fennmaradjon a vadállománnyal, virágokkal, lepkékkel, gombákkal együtt. Ez a célunk és ezt segíti elő a FAO támogatásával megvalósuló vidékfejlesztési program.

Tanösvényünk az idelátogatóknak bemutatja az itt élő növény- és állatfajokat, az erdő- és vele együtt a vadgazdálkodás céljait, módszereit.
Mindezekkel összhangban a környék többi természetes és ember által épített, kulturális értékét is felfűzi a bujáki Mű­velődési Ház és a Sasbércen álló Kilátó között kijelölt útvonal, ahonnan ugyanezen az útvonalon, vagy a bujáki Kálvária mellett el­haladva juthatunk vissza a községbe.
A kellemes séta során, egy leágazáson végigjárva a bujáki vár romjai ra is felkapaszkodhatunk és gyönyörködhetünk az ott elénk táruló panorámában.

A tanösvény minden év március 1- től augusztus 31-ig, napkeltétől napnyugtáig, a kilátó ugyanezen hónapokban Buják község Önkormányzata által meghatározott időben látogatható.
Az erdőben folyó veszélyes tevékenységek (fakitermelés, vadászat) miatt az ettől eltérő időpontokban tervezett látogatáshoz előzetes bejelentkezés és egyeztetés szükséges az alábbi telefonszámokon:
Bujáki Önkormányzat: 06 (32) 488-488
HM Budapesti Erdőgazdaság Rt. Bujáki Erdészeti Igazgatóság: 06 (32) 488-001
Ökológiai tanösvény, Buják