Budapest látnivalói

Zenetörténeti Múzeum

Cím Budapest I. kerület, Táncsics M. u. 7. 47.503857 N, 19.032798 E
Kapcsolat Telefon: 1/214-6770
A Zenetörténeti Múzeum kiállításai a zenetörténet, az organológia, valamint a zene és a társművészetek kapcsolatának területén nyújtanak tudományos, oktatási és közművelődési információkat.
Tudományos kutatásai a magyarországi hangszertörténetre, a zenei ábrázolások interdiszciplináris feldolgozására, a számítógépes zenei ikonográfiai katalógus fejlesztésére, valamint különféle régi hanghordozók (pl. gépzongora-tekercsek) számítógépes feltárására irányulnak.

40/30 kiállítás
Negyven éve, 1974-ben a Magyar Tudományos Akadémia egyesítette a korábban széttagolt zenetudományi és népzenei kutatásait, és létrehozta a Zenetudományi Intézetet. Tíz évvel később, 1984-ben az addig több várbeli kutatóépületben elhelyezett Zenetudományi Intézet új otthont kapott az Erdődy-Hatvany palotában. A kettős évfordulóról megemlékezendő az MTA BTK Zenetudományi Intézetének munkatársai 40/30 - a 40 éves Zenetudományi Intézet 30 éve az Erdődy-Hatvany palotában címmel kiállítást rendeztek a Zenetörténeti Múzeumban, amelyen az intézet utóbbi évtizedeinek eredményeit, az intézménynek a neki otthont adó történeti miliővel való összefonódását mutatják be.

Ezzel egy időben a 2014 nyarán a "Lendület" 20-21. századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport közbenjárására Floridából hazaszállított Dohnányi-hagyaték legértékesebb darabjaiból is kiállítás nyílt Végre itthon címmel.
Zenetörténeti Múzeum, Budapest Zenetörténeti Múzeum, Budapest Zenetörténeti Múzeum, Budapest Zenetörténeti Múzeum, Budapest