Budapest látnivalói

Vármúzeum

Cím Budapest I. kerület, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület 47.495201 N, 19.040657 E
Kapcsolat Telefon: 1/487-8800 Web: www.varmuzeum.hu Email küldése
A BTM Vármúzeum az egykori királyi palota Gellért-hegy felőli szárnyában, történelmi hangulatot árasztó környezetben található.

A látogatók bejárhatják a középkori palota helyreállított termeit, az egykori várkápolnát és gótikus termet, valamint megtekinthetik a múzeum egyedülálló kincseit: a magyar-Anjou címeres selyemkárpitot, a rendkívüli művészi értéket képviselő gótikus szoborleletet, vagy a Mátyás király palotáját díszítő márvány kőfaragványokat.

A Vármúzeum kiállításai a palotatörténet mellett Budapest történetének meghatározó eseményeit és személyiségeit is bemutatják. Hogyan alakult ki a római tartományi központ: Aquincum, majd ennek romjain a középkori Magyar Királyság fényes székhelye, s hogyan pusztult el mindez a török kori háborúk és ostromok során? Hogyan jutott el Pest, Buda és Óbuda az egyesülésig és vált Budapest Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszává a 19-20. század fordulójára? Hogyan döntötte romba a második világháború a békeidők nagyvárosát, és hogyan formálódott Nagy-Budapest?
Mindezekre a kérdésekre választ találhatnak a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumába ellátogató érdeklődők.
Vármúzeum, Budapest Vármúzeum, Budapest Vármúzeum, Budapest Vármúzeum, Budapest