Budapest látnivalói

Unicum Ház (Zwack Múzeum)

Cím Budapest 1095 Dandár u. 1. 47.475903 N, 19.069667 E
Kapcsolat Telefon: 1/476-2383 Web: www.unicumhaz.hu Email küldése
Bizonyára hallott már II. József udvari orvosáról. De vajon tudja-e, honnan származnak az első magyarországi neonreklámok? És az ország egyik legrégebben kedvelt plakátja? A Zwack család históriája ilyen és ehhez hasonlóan érdekes kérdésekre ad választ a történelemmel párhuzamosan haladva ezen a kiállításon.

Filmvetítés
Látogatóink elsőként megtekinthetnek egy 20 perces filmet a Zwack család és a gyár történetéről.

Kiállítótér
A kiállítótérben a több mint 230 éves titkos recepten alapuló gyógynövénylikőr - az Unicum történetét ismerheti meg, különlegesebbnél különlegesebb palackokat láthat, melyet a likőrkülönlegességeiről is híres Zwack J. és Társai gyár készített. A kiállított tárgyak között olyan érdekességek is szerepelnek, mint a tulajdonunkban lévő legrégebbi Unicumos palack, az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Raoul Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára. Feltűnnek a rendszerváltozás képei és eljuthat napjainkig, ahol a világújdonságnak számító Unicum Szilva bevezetésének pillanataival is megismerkedhet.
A kiállítótérben a csoportosan érkező vendégeinket (15 fő feletti foglalás esetén) közvetlenül a filmvetítést követően tárlatvezető kalauzolja körbe. Egyéni látogatóink a lepárló és pincelátogatás után ingyenesen igénybe vehető audio guide segítségével fedezhetik fel a kiállítást.
Kiállításunkon QR kódok segítségével teheti teljessé az élményt, melyekkel további filmrészleteket, riportokat és családi történeteket tekinthet meg. Utazzon a világ körül az Unicummal és örökítse meg az élményt Selfie-automatánkkal! Küldje el barátainak, ismerőseinek az itt készült fotókat! Galériánkon található Európa egyik leggazdagabb, több mint 17.000 darabból álló minipalack gyűjteménye is.

Régi lepárló és pincelátogatás
A régi lepárló épülete 1892-ben épült, azóta itt készül az Unicum, ezért is hívják az „Unicum Szívének”.  Ezt a patinás, borostyánnal befuttatott épületet korabeli fényképek alapján újítottuk fel, így a látogatók az eredeti állapotában lévő lepárló hangulatát élvezhetik. Láthatnak még továbbá 100 évnél is idősebb lepárló készüléket, óriási kőkorsókat, melyeket kivonatolásra használtak és számos illatos gyógynövényt is, melyek akár az Unicum titkos receptéjnek alkotói is lehetnek.
A látogatás során betekintést nyerhetnek az Unicum közel 500 tölgyfahordós pincelabirintusának néhány folyosójára, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum. A látogatók megkóstolhatják az eredeti Unicumot, az Unicum Szilvát, az Unicum Riservát és az Unicum Baristát is egyenesen a tölgyfahordókból csapolva, így megismerve a jellegzetes illatokat és ínycsiklandó ízek kavalkádját.
Budapest_Unicum_Haz_1.webp Zwack_muzeum_2.webp Budapest_Unicum_Haz_4.webp Budapest_Unicum_Haz_5.webp