Budapest látnivalói

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Cím Budapest I. kerület, Lovas út 4/c. 47.500853 N, 19.031352 E
A Sziklakórház Atombunker Múzeum Európa szívében, a budai Vár alatt található barlangrendszer kiépített részén helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként a második világháború alatt, valamint az 1956-os forradalom idején. Később, a hidegháború alatt a létesítményt atombunkerré fejlesztették és LOSK 0101/1 jelzéssel titkosították - egészen 2002-ig.

Küldetésünk, hogy bemutassuk a háború valódi arcát és rávilágítsunk a béke értékére. Múzeumunk azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban. Elsődleges célunk, hogy e szellemiség jegyében megőrizzük és bemutassuk az általuk képviselt örökérvényű értékeket.

A különleges múzeumi élmény során a látogatók betekintést nyerhetnek az egykori szükségkórház történetével, a háborús körülmények közti orvoslás kihívásaival. Mindemellett a Múzeum Hirosima-Nagaszaki kiállítása az atomfegyverek emberre és környezetre gyakorolt pusztító hatását mutatja egy atombunkerben, amely Európában is egyedülálló. A Sziklakórház tárlatvezetés keretében látogatható. Diákcsoportoknak az alábbi programokat ajánljuk:

Normál tárlatvezetés (60 perc): a teljes második világháborús kórházat, gépészeti helyiségeket, valamint az Atombomba-kiállítást tekintheti meg a csoport.

Interaktív tárlatvezetés játékokkal (90 perc): a teljes második világháborús kórházat, gépészeti helyiségeket, valamint az Atombomba-kiállítást tekinthet meg csoport. Emellett korhű ruhába öltözve, játékos, memóriát és megfigyelőkészséget fejlesztő feladatokkal kiegészített interaktív programon vehetnek részt a diákok, amely végén a legjobban teljesítők ajándékokban részesülnek.

Múzeumi óra: A normál tárlatvezetés mellett 45 perces múzeumi órán vehetnek részt, amellyel kiegészíthetik a történelem órákon tanultakat. Elérhető tematikák: Magyarország a második világháborúban, Embermentők – Elfeledett hősök, Az 1956-os forradalom, A hidegháború, valamint Az atombomba – a nukleáris fenyegetettség múltja és jelene.

Csoportregisztráció és bővebb információ: www.sziklakorhaz.eu
Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest