Budapest látnivalói

Szent István-terem

Cím Budapest I. kerület, Szent György tér 2. 47.495153 N, 19.040226 E
Mielőtt belépne az újjáépített Szent István-terembe, két különleges kiállításrésszel is találkozhat. Az első a terem megalkotását és újjászületését, míg a második Szent István intelmeit mutatja be egy különleges kortárs installáción keresztül.

A Szent István-terem történetét bemutató tárlat az építőkről és az építtetőkről mesél, bevezetve a látogatót a korabeli Európa egyik legjelentősebb uralkodói palotájának létrehozásába. A látványos tárlat keretében interaktív eszközök segítségével kapunk betekintést az első magyar király, Szent István életművébe és az őt övező hatalmas tiszteletbe, továbbá megcsodálható a Szent Korona, a magyar államiság legfontosabb jelképének hű mása is.

Különleges tárlatnak ad helyet a rekonstruált történelmi terem melletti helyiség (az ún. Cercle-terem): Havadtőy Sámuel kortárs művészeti installációja tekinthető meg itt. Az 1980-as évek New York-i művészvilágának kiemelkedő alakja a Szent István-i Intelmeket idézi meg, ajtók és kapuk szimbolikáján keresztül mesél a Szent István-i út nehézségeiről és jelentőségéről.

A kiállítás megtekintése idősávokban történik, a kiállítási térben a helyszín adottságai miatt egy idősávban csak korlátozott számú látogató tartózkodhat. Az online jegyvásárlással lehetőség van adott időpontban megtekinteni a kiállítást. A belépőjegyek megvásárlására a helyszínen is van lehetőség a kiállítás jegypénztárában.

Tabletes tárlatvezetés
Digitális tárlatvezetésünk vizuális elemekkel gazdagított, így a családok az interaktív, ismeretterjesztő feladványok és izgalmas elbeszélések útján ismerhetik meg a Szent István-terem megszületését és az első magyar király korát.

Megközelíthetőség
A Szent István-terem a Budavári Palota E és F épületét összekapcsoló déli összekötő szárny első emeletén található. Az épületbe belépni az Oroszlános udvar felől lehet, amely gyalog könnyen elérhető a Szent György tér és a Hunyadi udvar felől, illetve a Palota út irányából az Országos Széchényi Könyvtár épületében található lift segítségével.
Szent István-terem, Budapest Szent István-terem, Budapest Szent István-terem, Budapest Szent István-terem, Budapest