Budapest látnivalói

Szemlő-hegyi-barlang

Cím Budapest Pusztaszeri út 35. 47.528410 N, 19.025709 E
Az 1930-ban felfedezett, jelenleg 2200 méter hosszúságban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse.
Több tágas folyosóból álló, látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített barlang. Kiépítésének gondolata már az 1930-as években felmerült, ténylegesen azonban csak 1986 óta fogadja a nagyközönséget.

A mintegy 300 méter hosszúságú túraútvonalat bejárva a látogatók a barlang legszebb, legjellegzetesebb részeit járják végig kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön, a barlangjáratok arculatát és képződményeit jól érvényesítő hatásvilágítás mellett.
A barlangtúra során a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokban és gyönyörű gipszkristályokban gyönyörködhetnek a látogatók.

A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését a barlangban, sőt nem egy operaénekes is itt kúrálja hangszálait.
A barlang fogadóépületében a Budai-hegység jelentősebb barlangjait bemutató kiállítás tekinthető meg.
A barlang csak vezetővel látogatható, túrák minden egész órában indulnak.
Szemlő-hegyi-barlang, Budapest Szemlő-hegyi-barlang, Budapest Szemlő-hegyi-barlang, Budapest Szemlő-hegyi-barlang, Budapest