Budapest látnivalói

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

Cím Budapest I. kerület, Döbrentei tér 9. 47.489124 N, 19.047900 E
A Rudas fürdő 1566-1572 közötti felépítése Szokoli Musztafa budai pasa nevéhez köthető, amely olyan mértékben sikerült, hogy a fürdőt a mai napig folyamatosan használják, kisebb javításokkal. A Rudas fürdő ilidzsa típusú fürdő volt, amely a források vizének hasznosításával épült, központi részét a medence foglalta el.

A fürdő török kori neve a „Zöld oszlopos fürdő”, melyet a régészek szerint a ma már nem álló zöld oszlopról kaphatta (az oszlop helyét nem találták meg, de a falakba építve még ma is láthatóak zöld kövek). Jelenlegi nevének kialakulásáról több vélemény is felvetődött. A lehetséges változatok egyike, hogy a kompkikötő rúdjáról kapta a nevét, más vélemények szerint azonban a környéken élő rácok által használt Rudna ilidzse (ásványos fürdő) névből alakult ki a Rudas elnevezés.

Buda felszabadulása után I. Lipót a törököktől visszafoglalt területeket kincstári tulajdonnak tekintette, majd 1696. december 1-én a város tulajdonába adta. Az 1700-as években a fürdő fejlődésnek indult. A török fürdő mellé már külön fürdők is épültek vendégszobákkal (Ferenc és Terézia fürdő), valamint akkor épült a török fürdő kupolaterében a ma is meglévő négy sarokmedence.

A fürdő bővítésére az 1800-as évek végén több terv is készült (Ybl Miklós is készített tanulmányt), melynek eredményeképpen 1885-ben elkészült a férfi-női népfürdő, 1895-ben pedig átadták a népfürdőkhöz illeszkedő úszócsarnokot. Ez volt a főváros második fedett uszodája, a császár ún. ásványvíz úszófürdője után.

1916-ban a fürdő déli részén lévő Aranybárány fogadó átépítésével kialakítottak egy ásványvíz-palackozó üzemet, mely a Hungária forrás vizét palackozta „Hungária forrásvíz”, illetve szénsavval dúsított formájában „Harmatvíz” néven. (A palackozó 2005-ig üzemelt.) 1924-ben a fürdő és az Erzsébet híd közötti parkos területén felépült a Hungária forrás ivócsarnoka.

1935-ben szerkezeti változtatások nélkül átalakításokat végeztek a fürdőben, melynek következtében a földszinten kádfürdők, orvosi rendelő és vendéglő, az emeleten pedig 23 szállodai szoba lett kialakítva. 1936-ban érdektelenség miatt a női napok megszűntek.

A fürdő a II. világháborúban nagyon súlyos károkat szenvedett. A fürdő északi része teljesen megsemmisült, azonban az eredeti török fürdő sértetlen maradt. A háború után a rombadőlt épületrészeket és a sérült gyógyszállót elbontották. Mivel a fürdő bejárati homlokzata elpusztult, beépítették a török fürdő és az uszoda közötti ún. Forrásközt és ez a csarnoktér lett mindkét egység közös bejárata. A munkálatok 1953-ra fejeződtek be.

A török hagyomány folytatódik a kötényes fürdőzéssel, és a 2004. évi felújítások óta már a hölgyek is igénybe vehetik a gőzosztály szolgáltatásait keddenként (női nap), illetve péntek délután és hétvégeken (társas fürdőzés fürdőruhában).
Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Budapest Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Budapest Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Budapest Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Budapest