Budapest látnivalói

Római Strandfürdő

Cím Budapest III. kerület, Rozgonyi Piroska u. 2. 47.574889 N, 19.052362 E
A Római Fürdő Rt.-t 1930-ban alapították. 1964-re a régi strandot újjá varázsolták, és az ekkor kialakított formáját őrizte meg mai napig. A 2270 m2 területű, szabálytalan alakú forrástó szolgált a medencék alapjául. A tó fenekén feltörő vizeket forrásfoglalásokkal megfogták, a korábban egybefüggő vízfelületet három medencére osztották.

A különböző igények figyelembevételével gyermekmedencét, strandmedencét és úszómedencét alakítottak ki. A medencék feltöltéséhez 2500 m3 vízre volt szükség, a naponta elhasznált víz mennyisége így akár 4300 m3 is lehetett. Az elhasznált vizet a közeli Aranyhegyi patakba vezették. A felújítással a strand területe 2,98-ról 4,83 hektárra bővült.

XX. század - A FÜRDŐ TÖRTÉNETE
A 2000-es évben lezajlott felújítás alkalmával korszerűsítették a három medencéjét, szűrőforgató rendszerrel lettek ellátva. A strandmedence élménymedencévé alakult csúszdával, nyakzuhannyal és pezsgőztetővel, a gyermekmedence pedig játszóparadicsommá vált.
A felújítási munkálatok során számos lelet került elő a római korból, amit részben a strandok, részben pedig az Aquincumi Múzeumban helyeztek el. A strandfürdő műemléki védettség alatt áll.

Éltető víz -FORRÁSOK
A Római Strandfürdő területén található források igen fontos szerepet töltöttek be már Kr.e. 11-től. Ekkor kezdett el ugyanis kiépülni Aquincum stratégiai fontosságú települése a Római Birodalom határsávján, sok más katonai táborral és teleppel együtt. A mai Római Strandfürdő medencéit tápláló források vizét szállította az aquaeductus mintegy 5 km-es távolságra délre Aquincum-polgárváros, Aquincum-canabae és az Aquincum-katonai táborok számára, 14 jelenleg ismert forrásból. Ma a rómaiak által használt források a föld alá vezetett forrásfoglalásokban törnek elő a kőzetekből: a strand területén több helyen látható aknafedők alatt vannak elzárva, innen táplálják vizükkel a medencéket.

A víz összetétele: Stabil, alacsony oldottanyag-koncentraciójú kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos langyos karsztvíz.
Római Strandfürdő, Budapest Római Strandfürdő, Budapest Római Strandfürdő, Budapest Római Strandfürdő, Budapest