Budapest látnivalói

Postamúzeum

Cím Budapest VI. kerület, Benczúr u. 27. 47.510916 N, 19.075083 E
Elsők között… címmel 2012. október 9-én nyílt meg új székhelyünkön, a Benczúr Házban állandó kiállításunk, amely öt teremben olyan postatörténeti jelentőségű témákat mutat be, melyek a Magyar Királyi Posta kísérletező kedvét, innovatív szemléletét, alkalmazottainak újító tevékenységét bizonyítják.

Makettek és eredeti járművek segítségével mutatjuk meg, hogy a világon először Budapesten állították a motoros tricikliket a levélgyűjtés szolgálatába, és szólunk a távíró- és távbeszélő-szolgálatban 1872-től foglalkoztatott nők munkakörülményeiről. Fókuszba állítjuk a levélgyűjtőszekrény-ürítés modernizálására tett kísérleteket, a biztonságos küldeményszállítás újításait, valamint a világon először nálunk bevezetett levelezőlapot.

Felsorakoztatjuk a postamérnökök vezetékes távközlés fejlesztését szolgáló újításait, kezdve a Hollós-féle kékírón, a Pollák-Virágh-féle gyorstávírón át a telefonhírmondóig. Megragadjuk azt a történelmi pillanatot, amikor 1933-ban Lakihegyen felépült a szivar alakú rádióadótorony, mely a mai napig a magyar rádiózás szimbóluma.

A csaknem 100 éves postahivatal hangulatos enteriőrjében kétségtelenül a csőposta a látogatók kedvence, hiszen működik, vele a „tegnap” technológiáját keltjük életre. Több teremben érintőképernyős állomást helyeztünk üzembe, melyeken játékok segítségével lehet szórakozás közben tudáshoz jutni.
Postamúzeum, Budapest Postamúzeum, Budapest Postamúzeum, Budapest Postamúzeum, Budapest