Budapest látnivalói

Naplás-tavi kilátó

Cím Budapest XVI. kerület, Naplás út 47.506038 N, 19.243984 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Web: www.magyarnemzet.hu
A Rákoskeresztúr és Cinkota között elhelyezkedő Naplás-tó Budapest legnagyobb állóvize, amely 1978-ban a Szilas-patak felduzzasztásával jött létre a patak áringadozásainak kezelésére. Környezete a főváros második legnagyobb természetvédelmi, egyben az egyik legértékesebb ökológiai területe, hiszen amellett, hogy rendkívüli gazdagsággal őrizte meg a patak menti láprétek sajátos növény- és állatvilágát, fontos állomás a költöző madarak őszi és téli vonulásakor is. A tó környezete az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a főváros egyik kedvelt rekreációs övezetévé és kirándulócélpontjává nőtte ki magát. A városi zsúfoltságból, a pandémia szorításából menekülő családok, horgászok, kerékpárosok, erdőjárók vagy éppen tókerülő atléták egyre nagyobb számban kezdik felfedezni a terület gazdagságát. Ez a vonzerő vélhetően a közeljövőben még tovább növekszik, elkészült ugyanis és várhatóan már a következő hetekben megnyílik a tó melletti erdő közepében elhelyezett, 22 méter magas kilátóépítmény.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Városierdő-fejlesztési programjának egyik elemeként megvalósuló ­kilátó építését a XVI. Kerületi Önkormányzat, valamint a fővárosi Tér_Köz pályázat finanszírozása tette lehetővé. A tervező a Robert Gutowski Architects, mely építészirodát a többszörösen díjnyertes pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a pannonhalmi új tornacsarnok és koncertterem tervezőjeként, valamint a kínai Sencsen Operaház pályázatának résztvevőjeként nemzetközi szinten is jegyzik.

A már első látásra különleges kilátóépület több értelemben is értékteremtő alkotás. Amellett persze, hogy az új torony a fák fölé magasodik, és a kilátószintjéről így feltárul a Szilas-patak völgye és a gödöllői dombok látványa, a torony megjelenésében, formálásában túlmutat ezen „egyszerű” feladatkörön. Az új kilátó hallatlanul elegáns és ötletes. Két egyenlő szárú háromszög elforgatásával és az azok közötti síkok összekapcsolásával létrejött alapforma bizonyos nézőpontokból szinte becsapja a szemünket, felfelé szélesedő, így a fizika törvényszerűségével dacoló könnyedséget biztosít az egyébként masszív szerkezetnek.
Kirandulastervezo-Budapest-Naplas-tavi-kilato.webp