Budapest látnivalói

Nagytétényi Kastélymúzeum

Cím Budapest Kastélypark u. 9-11. 47.390622 N, 18.986908 E
A magyar barokk építészet egyik nagyszerű alkotása a Száraz-Rudnyánszky kastély, vagy ahogy ismertté vált: a Nagytétényi Kastélymúzeum.

A kastély története az ókorba vezethető vissza.
Nagytétény, Campona néven, a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek.
Az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építtetését.
A kupolára emlékeztető tetőszerkezettel fedett középrizalit oromzatában a Száraz és Rudnyánszky család címere büszkélkedik.

A kastély állandó kiállítása: Bútorművészet a gótikától a biedermeierig.
A kiállítás egyedülálló módon végigkíséri az európai bútorművesség kézműves korszakát a XIV. századtól a XIX. századig.
A kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán a maga nemében egyedülálló bútorkollekció született.
A magyar és külföldi bútorok legjelentősebb része 1914-ig került a múzeumba, 1945 után elsősorban a XVIII-XIX. századi gyűjtemény gyarapodott.
A kastély 27 termében mintegy 300 bútor és bútoregyüttes látható.
Az elrendezés a kastély architektúrájához igazodva kronológiai sorrendben követi az európai bútorok történetét, enteriőrök helyett egyedi remekművekkel reprezentálva az egyes európai stíluskorszakokat, s ezáltal az iparművészet történetét.
A kiállítást egyéb berendezési tárgyak: korabeli cserépkályhák, falikárpitok, szőnyegek, csillárok, festmények teszik teljesebbé.

A kiállítás első részét magába foglaló földszinti dunai szárny őrizte meg a legtöbb középkori építészeti részletet: a szabálytalan alaprajzú, alacsony boltindítású szobasor önként kínálkozott a legkorábbi, a gótikus és reneszánsz bútoranyag bemutatására.
Az anyag a középkori ácsmesterség keretei között kibontakozó európai bútorművességet képviseli.

A Nagytétényi Kastélymúzeum nyitva tartási ideje:
Március 1-december 31. között: naponta 10:00-18:00.
Hétfőn zárva.
Téli nyitva tartás:
Január-februárban:
szombat-vasárnap: 10-18 óráig.
Hétfőtől péntekig zárva.
Nagytétényi Kastélymúzeum, Budapest Nagytétényi Kastélymúzeum, Budapest Nagytétényi Kastélymúzeum, Budapest Nagytétényi Kastélymúzeum, Budapest