Budapest látnivalói

MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Cím Budapest Apród utca 1-3. 47.493199 N, 19.042921 E
A Semmelweis Ignác egykori szülőházában működő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az orvostudomány és gyógyszerészet hazai és nemzetközi történetéből ad ízelítőt.
Az állandó kiállítás az ókortól a 20. század elejéig tartó fejlődés tárgyi, művészeti és írásos emlékeit mutatja be, míg az időszaki kiállítások egy-egy különös téma köré csoportosítják olykor meghökkentő, más múzeumokban ritkán látható anyagukat.
A látogató nem csak ismeretekben, hanem élményekben is gazdagodhat ebben a sajátos légkörű múzeumban: beléphet Semmelweis egykori dolgozószobájába, vagy a kétszáz éves, pesti Szent Lélek patika faragott bútorai közé.
Gyönyörködhet a művészi kivitelű, 18. századi anatómiai viaszpreparátumokban, a miniatűr fogászati rendelőmodellben és a furcsa, ódon orvosi műszerekben egyaránt.

Az épületről
A régi Tabánnak alig maradt fenn valami emléke. Egyike az Apród utca 1-3 alatti műemlék: Semmelweis Ignác szülőháza. A ház a 18. sz végén épült, eredetileg klasszicizáló, későbarokk stílusban. A nagy tabáni tűzvész (1810) idején elpusztult házat felújításakor megnagyobbították, és copf stílusban építették újjá.
Semmelweis Ignác szülőháza sosem volt a Semmelweis család tulajdonában. Semmelweis József (Semmelweis Ignác édesapja) 1806-1823 között bérelt ebben a házban üzletet és lakást családjának, gyermekei itt születtek. A család később az utca túloldalán vásárolt magának házat. (ezt azóta már lebontották)
A századfordulón kibontakozó Semmelweis-kultusz juttatta eszébe a kortársaknak a szülőház megjelölését. Az emléktábla elhelyezését 1894-ben határozták el, de erre csak 1906-ban került sor. Ezután évtizedekig nem sok minden történt az épület megmentésére, kis híján osztozott a Tabán többi épületének sorsában.
A második világháború sem kímélte az addigra lakatlan épületet.
Fordulópontot az épület történetében a hatvanas évek jelentett: 1962-1964 között Pfannl Egon tervei alapján kezdték meg a felújítását. Az erdeti külső mögött egy, akkor modern épületbelsőt hoztak létre, ahol otthont kapott a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.
1964 október 15-én itt helyezték el Semmelweis Ignác földi maradványait.
MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest