Budapest látnivalói

Maróti Motorkerékpár Gyűjtemény

Cím Budapest XX. kerület, Nagykőrösi út 91. 47.396419 N, 19.195664 E
Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, hogy vajon a harmadik évezred küszöbén mi késztet valakit arra, hogy összegyűjtse hazánkban a már ipartörténeti emlékként kezelt magyar gyártású motorkerékpárokat, azokat felújítva kiállítsa és a nagyközönség számára is látogathatóvá tegye. A válasz természetesen nagyon összetett, de valahogy úgy kezdődik, hogy már apám is jó hírű önálló motorkerékpár-szerelő volt az ötvenes években Budapesten, a IX. kerületben a Kvassay úton. A politika beleszólt az ő életébe is: műhelyét államosították, de a gépjárművek szakmai szeretetét, elméleti és gyakorlati tudását továbbadta nekem.

Az 1991 óta működő gépjármű-technikai könyvkereskedésünk  jóvoltából még találkozhattam azokkal a kiváló konstruktőrökkel, tervezőkkel, gyári munkásokkal, akik aktív dolgozói voltak a Csepel Motorkerékpárgyárnak, a Danuvia Szerszám- és Készülékgyárnak, Egri Finomszerelvénygyárnak, stb. Azokkal, akik versenyeztek, illetve versenyekre felkészíthették a méltán híres magyar motorkerékpárokat.

Itt szeretném megemlíteni Ocskay Zoltán barátom nevét is, akinek személyes biztatása, szakmai ismerete is sokat jelentett számomra. Ő volt az, aki elhitette velem, hogy vannak még emberek, akik kíváncsiak a magyar veterán motorkerékpárokra is. Azt, hogy érdemes ebből egy állandó kiállítást rendezni.

Gyűjteményünk még nem tökéletes, de jól reprezentálja az 1937-1976 között gyártott magyar motorkerékpárok széles skáláját. Tekintse meg virtuális kiállításunkat, s ha szeretné életközelből is megnézni a motorokat, sok szeretettel várjuk a Nagykőrösi úton.
Maróti Motorkerékpár Gyűjtemény, Budapest Maróti Motorkerékpár Gyűjtemény, Budapest Maróti Motorkerékpár Gyűjtemény, Budapest Maróti Motorkerékpár Gyűjtemény, Budapest