Budapest látnivalói

Makovecz Imre-kilátó

Cím Budapest Hárshegy 47.529930 N, 18.966358 E
Kapcsolat Telefon: 26/598-000 Web: www.parkerdo.hu Email küldése
A Budapest II. kerületében található, 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről szép körpanoráma nyílik az észak-budai térségre, de látszik a belváros a Dunával, a Budai Vár és a Citadella is. A János-hegy és a Tündér-hegy óriási tömbjei a Zugliget katlanával innen nézve érvényesülnek leginkább, míg északi irányban a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást. A kilátó építménye gyakorlatilag egy önmagába visszaforduló lépcsősor, az igen ötletes építészeti megoldással lehetővé vált, hogy nagyobb látogatói igénybevétel esetén elkülönülhessenek a felfelé és a lefelé igyekvő természetjárók. Az építményt a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai és a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói segítségével újították fel 2018-ban. A munkálatokkal összefüggésben a kilátót is csatlakoztatták a Makovecz-túraútvonalhoz, amely mentén táblákon ismertetik a neves építész munkásságának egyes fejezeteit.

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész 1977 és 1981 között a Pilisi Parkerdőgazdaság főépítészeként dolgozott. „Alámerültem” – jellemezte később Makovecz ezt az időszakot. Alámerült, de nem elsüllyedt, hanem gyönyörködött az odalent látottakban, töltekezett a természet és az erdő örök szépségével, formáival, amit később, egész pályafutása során az alkotásaiba is beépített.

Megközelítés:
A kilátót legkönnyebben a Szépjuhásznétól (Ságvári-ligettől) induló kényelmes sétautakon közelíthetjük meg. Előbb a zöld körjáratú jeleket északkeletre követjük, majd a Kis- és a Nagy-Hárs-hegy nyergében lévő elágazásnál jobbra, a sárga háromszög jelzésen fordulunk, és onnan alig öt perc alatt fent is vagyunk a kilátónál.
A kilátó megközelíthető Hűvösvölgyből is, a sárga sáv és a sárga háromszög jelzéseket követve, körülbelül 40 percnyi "kapaszkodással". Mindkét kiindulóponton van autóparkoló és tömegközlekedési lehetőség.
Makovecz Imre-kilátó, Budapest Makovecz Imre-kilátó, Budapest Makovecz Imre-kilátó, Budapest Makovecz Imre-kilátó, Budapest