Budapest látnivalói

Magyar Természettudományi Múzeum

Cím Budapest Ludovika tér 2-6. 47.482793 N, 19.085548 E
Kapcsolat Telefon: 1/210-1085 Web: www.nhmus.hu Email küldése
A Természettudományi Múzeum látványos, gyakran játékos módon, interaktivitásra törekedve kalauzolja a látogatókat évmilliók állatain, növényein, kőzetein, emberein és a Földön keresztül.
A főbejáratnál egy barázdás bálnának a kupolába felfüggesztett csontváza alatt léphet be a látogató, de látható a múzeumban az állatkerti látogatók egyik kedvencének, Káli elefántnak hatalmas csontváza is. Korai rokonai, a mamutok azonban nemcsak csontjukkal képviseltetik magukat, egy hatalmas példány szőröstül-bőröstül áll a kiállítótérben.

Kiállítások:
Sokszínű ÉLET - Felfedezőúton Magyarország tájain
A kiállításba lépve a látogató feje fölött egy óriás őscápa úszik el. Tovább haladva találkozhat Gabival, a Rudapithecus életnagyságú rekonstrukciójával, részese lehet egy mamutsztyeppén zajló vadászatnak. Mamut, mamutbébi, gyapjas orrszarvú kísérik az utazása során.
A jelenbe érve a múzeumi gyűjtemények állat- és növényfajait felvonultató diverzitás falak között a Kárpát-medence jelenlegi élőhelyeit járhatjuk végig. Bemutatjuk, hogy milyen felbecsülhetetlen természeti kincseket rejt még ma is Magyarország.
Patakok, folyók, tavak élővilágát bemutató tárlók mellett elhaladva ismerhetjük meg a magyarországi vizes élőhelyeket. Rövid pihenést kínál a felújított Magyarország élőhelyei című nagydioráma, majd egy óriás méretű bükktuskó alatt tekinthetjük meg az erdők talaját, a benne élő talajlakó állatokkal, a mikroorganizmusokkal. Az "üvegfal-erdőbe" belépve a hazai erdők jellemző növényei, kisebb-nagyobb állatai, szintjeinek tipikus élőlényei tűnnek elő.
A hegyvidékek élővilágát egy karsztbokorerdő-sziklainstalláción mutatjuk be. Interaktív számítógépes játék ismerteti, hogyan alkalmazkodtak az itt élő egyes növényfajok a szárazsághoz. Az Alföld apró részéeteit madártávlatból letekintve fedezhetjük fel: Rákosi vipera lapul egy kő alatt, darázspók feszíti ki hálóját, löszfalbeli odújából röppen ki a gyurgyalag, földikutya ássa járatait a gyepek élővilágát bemutató részben.
Végül eljutunk a településekig. A jelenlegi természeti sokféleség egyik elemeként megjelenik az emberi környezet. Megtudhatjuk, mely fajok alkalmazkodtak az ember életmódjához és költöztek be velük együtt a városokba, házakba. Válogatunk a változatos élővilág által az embernek nyújtott nyersanyagok közül (textil alapanyagok, élelmiszerek, fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek stb.).

Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon
A kiállítás egy olyan világot mutat be, melynek csak néhány képviselője (kisemlősök, madarak) élte túl a földtörténet nagy viharait. Tudományos szenzációk, igazi ritkaságok, a magyar dinók mutatkoznak be a kiállításon. Testrekonstrukciók, teljes csontvázak, eredeti leletek és egy új, Magyarországon múzeumban először bemutatkozó, interaktív számítógépes technika várják a látogatókat.

Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek
Kíváncsi rá, hogy nézhet ki egy mindenes fehércseléd, vagy mik a tagjai egy Betéti ásványtársaságnak? Hogyan segíthet a ház körül egy föld alól előkerült háztartási alkalmazott? Mit tisztítanak a szagmunkások? Egyáltalán miért kell ismernünk az ásványokat?
A korallzátonyok csodálatos élővilága
Egy varázslatos világ jelenik meg a múzeum 122 m2-es üvegpadlója alatt 60 cm-nyi "mélységben".
Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest