Budapest látnivalói

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Cím Budapest IV.kerület, Városliget, Vajdahunyadvár 47.518060 N, 19.113694 E
A Vajdahunyadvár épülete az 1896-os millenniumi ünnepségsorozat alkalmára épült. A 19. század végére az ország igen gyors ütemű fejlődésen ment keresztül, mind ipari, mind gazdasági szempontból, Budapest belépett a legjelentősebb európai metropoliszok sorába. A honfoglalás ezeréves évfordulóján nagyszabású, több hónapon át tartó programsorozat keretében mutatták be hazánk történelmét, kultúráját és gazdasági teljesítményét is.

Magyarországon a mezőgazdaság mindig az egyik legfontosabb ágazat volt – ezért is döntött az akkori vezetés úgy, hogy feltétlenül szükséges egy olyan intézmény létrehozása, ami bemutatja a mezőgazdaság fejlődését, történetét, komoly fóruma lehet a kortárs mezőgazdasági vívmányok és fejlesztések bemutatásának. Ezen elvárások szellemében írta alá Darányi Ignác, az akkori földművelésügyi miniszter 1896. június 20-án a múzeum alapító okiratát.

Amikor a lakosság által kedvelt Vajdahunyadvár tartós alapanyagokból való újraépítéséről döntöttek, már nem volt kérdés tehát, mi lesz az épület funkciója: Alpár már úgy módosította a terveket, hogy a leendő épületegyüttes a múzeum minden igényének megfeleljen. Így költözhetett a Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeum 1907. június 9-én a Városliget szívébe.

Ma a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Európa szerte egyedülálló módon mutatja be a mezőgazdaság történetét. Az itt dolgozó szakemberekkel, kilenc állandó és számtalan időszaki kiállításával, negyven gyűjteményével az intézmény bemutatja a hazai mezőgazdaság, erdészet, vadászat, halászat, a szőlő és a bor, a domesztikáció, az erdők és növények, a lótartás fejlődését, történetét. Időrendbe állítva láthatják a látogatók az egykor, vagy még ma is világrekordnak számító szarvas-, dámvad-, őz- és vaddisznótrófeákat. A toronytúrákkal és a vártörténeti sétákkal az épületegyüttes történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár a több mint száz éves fennállása alatt túlélte a történelmi viharokat, a világháborúk alatt elszenvedett bombatalálatokat, és ma is elhivatottan őrzi és reprezentálja a mezőgazdaság értékeit, kincseit.
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest