Budapest látnivalói

Lics Pincészet Budafok

Cím Budapest XXII. kerület, Kossuth Lajos utca 44. 47.425297 N, 19.038952 E
Kapcsolat Telefon: 1/229-3821 Web: www.licspince.hu Email küldése
1990-ben alapította a borász házaspár Lics László és neje Éva szőlészeti -borászati vállalkozásukat. A budafoki történelmi pince valamint a Szekszárdi Borvidéken egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület és kis kúria illetve a pákozdi egykor püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása, valamint kulturális értékőrző és -teremtő munkájának elismeréseként Lics László Podmaniczky-díjat kapott 2012-ben. A házaspár 2013-ban ’Kultúra 22’ díjban részesült.

Története az 1790-es évekre vezethető vissza. A felhagyott kőbányászat során kialakult üreget Felbert János alakította ki pincészetté a prefektus, Savoyai Jenő borainak tárolására. Később a Felbert család az uradalomtól megvásárolta a pincét és bérbeadással hasznosította. 1890-ben Windischgratz uradalom tulajdonába került, megközelítően 40 évig volt hercegi pince. Az 1930-as évek elején Ivanovszky Mihály borkereskedő vásárolta meg, az államosításig az ő tulajdonában volt. A világháború idején légópinceként nyújtott menedéket a budapesti lakosoknak. A pincészet az államosításkor az Állami Pincegazdasághoz került. Családunk 1992-ben vásárolta meg. Közel 260 éves története során most ismét magánpinceként üzemel. A pince a Kossuth Lajos utca 44 sz. alatt, Budafok városközpontjában található.

A Lics Pincészet kialakulásának folyamata mintegy harminc éves múltra tekint vissza. Szakcsoporti szőlőket telepítettünk, melynek bevételeit mindig újabb ültetvények létesítésébe később földvásárlásba fektettük be. A szőlőtermelés méretei egy idő után indokolttá tették, hogy borászattal és értékesítéssel is kiegészítsük tevékenységünket. Ekkor vásároltunk meg Budafokon a használaton kívüli romos pincét, melynek állapotával ellentétben adottságai kiválóak voltak. A pincét rendbe hoztuk, és a saját szőlőtermesztésre épülő borászkodást tűztük ki célul. A korábbi elszórtan létesült szőlőültetvények nagy részét eladtuk és újabbakat vásároltunk két területre koncentrálva. Az egyik az Etyek-Budai Borvidéken a Velencei-tó északi partján Pákozd és Sukoró között terül el, ami magába foglalja a térség legrégibb múltú és egyben a legnagyobb dézsmapincéjét is. Itt egy szőlőtermesztésre-borászatra -idegenforgalomra épülő farmgazdaságot alakítottunk ki 30 ha területen. A másik terület Szentgál-szőlőhegy, ami a Szekszárdi Borvidék legkiválóbb területeinek egyike. Itt is jelentős (35ha) szőlőültetvénnyel és szőlőfeldolgozóval rendelkezünk, mely a ma ismert legkorszerűbb technológiával került felszerelésre.

Budafoki pincénk tárolókapacitása 13 000hl, (hagyományos ászokhordó és barrique hordó, a ma ismert legkorszerűbb acéltartálypark. Budafoki pincészetünk egyben bornagykereskedés is. A pince 2 ágában klimatizált kóstolótermeket alakítottunk ki, ahol pincesétát követően borkóstolókat tartunk. A pince udvarában nyitott mintaüzletünkben teljes borkínálatunk megvásárolható.

A pince tulajdonosa és vezetője Lics László, akinek több, mint ötven éves gyakorlata van a szőlőtermesztésben, borászatban, pezsgőgyártásban és borkereskedelemben. Az eltöltött időből mintegy 30 éves szőlészeti-borászati vezetői gyakorlata van, melybe beleértendő a felsorolt területek együttes irányítása is az ország egykori legnagyobb és legeredményesebb vállalatánál. Budafok több száz éves borászati múltjából fennmaradt, a Lics család tulajdonába vett budafoki történelmi pince valamint a Szekszárdi Borvidéken Zomba-Szentgálszőlőhegyen lévő egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület és kis kúria illetve Pákozdon az egykori püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása, valamint kulturális értékőrző és -teremtő munkájának elismeréseként kapta Lics László a Lics Pincészet alapítója, budafoki borász és pincetulajdonos a Podmaniczky-díjat 2012-ben.
Lics Pincészet Budafok, Budapest Lics Pincészet Budafok, Budapest Lics Pincészet Budafok, Budapest Lics Pincészet Budafok, Budapest