Budapest látnivalói

Középkori Zsidó Imaház

Cím Budapest I. kerület, Táncsics M. u. 26. 47.504552 N, 19.031238 E
Kapcsolat Telefon: 1/487-8800
A Középkori Zsidó Imaház kiállítóhely Buda város középkori és kora újkori zsidó közösségének állít emléket a Táncsics Mihály utca 26. szám alatti lakóház földszintjén. A II. világháború pusztítását követő helyreállítás során, 1964-ben az épület földszintjének boltozatán héber feliratokkal kísért festett ábrákat fedeztek fel, majd a középkori eredetű helyiség rekonstrukciója után alakították ki a kiállítóteret.

A zsidó közösség a város 13. század közepén történt alapítása óta jelen volt a városban. Első városrészük a mai Fehérvári kaputól a Királyi palotához vezető út mellett helyezkedett el, amelyet a 15. század elején fel kellett adniuk. Ezután települtek át a mai Táncsics Mihály utca északi szakaszába, a korabeli Zsidó utcába, ahol rövid megszakítással egészen 1686-ig élt a közösség.

A kiállításon tablókon ismerhetjük meg a budai vár középkori és török kori zsidónegyedeinek életét, illetve a Várnegyed területén régészeti ásatásokon feltárt, és jelenleg nem látogatható zsinagógákat. Megtekinthetjük a szomszédos Táncsics Mihály utca 23. sz. telken megtalált zsinagóga néhány kiemelt építészeti elemét, illetve az egykori zsidó lakosságra emlékeztető sírkövek gyűjteményét. A kiállítóhely ma imahely szerepet is betölt, Budavári zsinagógaként az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség használja.
Középkori Zsidó Imaház, Budapest Középkori Zsidó Imaház, Budapest Középkori Zsidó Imaház, Budapest Középkori Zsidó Imaház, Budapest