Budapest látnivalói

Kolodko Róth Miksa emléklámpa miniszobor

Cím Budapest VII. kerület, Nefelejcs u. 26. 47.503502 N, 19.081234 E
Kapcsolat Web: www.errearra.org
Róth Miksa a magyar üvegművészet legismertebb alkotója volt. Nevéhez fűződik számos középület, többek között az Országház, a Levéltár, vagy a marosvásárhelyi Kultúrpalota ólomüveg ablakainak készítése.

Róth Miksa lakóháza mind a mai napig áll. Élete 33 évét töltött itt a művész, családjával.

Kolodko Róth Miksa miniszobra - amiről nagyon kevesen tudnak - itt, Róth Miksa otthonának földszinti dolgozószobájában található. Róth Miksa egy ablakkeretet tart a kezében, és éppen azon vacillál, hogy mi legyen a témája a keretbe kerülő megfestett ólomüvegnek. Közben felülről érkezik a napfénynek álcázott lámpafény, egyrészt ezzel jelezve a művészi heurékát/megvilágosodás pillanatát, másrészt Kolodko igyekszik rávilágítani arra, hogy Róth Miksa kitörölhetetlenül a napfény művésze (üvegablakai nem élnének a napfény nélkül).

Kolodko azon felül, hogy egyértelművé tette alkotásával Róth Miksa munkásságának üzenetét, arra is odafigyelt, hogy a miniszobor beépüljön a dolgozószoba vizualitásába: belépve a helyiségbe nem csak egy asztalra helyezett Róth Miksát ábrázoló asztali lámpát láthatunk jobbra a pulton, hanem a szoba bal oldalán, szintén egy pulton található könnyed öltözetű lámpabúrát tartó hölgyeménnyel Kolodko egyfajta párhuzamos harmóniát teremtett meg.
Kolodko Róth Miksa emléklámpa miniszobor, Budapest