Budapest látnivalói

Kolodko Libidó miniszobor

Cím Budapest V.kerület, Belgrád rkp. 47.497330 N, 19.047438 E
Erősen korhatáros lett Kolodko Mihály rakparti miniszobra. A pimasz és frivol alkotás, a Libidó egy botrányos művész előtt tiszteleg.

Jeff Koons a világ egyik legdrágább és legvitatottabb sztárművésze. Eleve azt, hogy művészet-e egyáltalán, amit ő csinál, sokan megkérdőjelezik. Követői szerint zseniális paródiákat állít a giccsnek. De azok, akik nem kedvelik, úgy gondolják, csak jó pénzért kiszolgálja a sznobizmust. Előfordult, hogy csupán egy porszívót állított ki, máskor egy szándékosan ronda és esetlen, aranyszínűre festett Michael Jackson-szobrot (ami a popsztárt a majmával ábrázolta).

Egyik legismertebb sorozata az utcai árusok által léggömbökből hajtogatott figurákra emlékeztető állatok készítése lett. Jeff Koons lufinyulat, lufivénuszt és lufikutyát is alkotott rozsdamentes fémből, hatalmas méretben, színes, fényes mázzal bevonva.

Miért pont Libidó lett a miniszobor címe? Van aki szerint azért, mert a furcsa csontra magát rávetni készülő kutya szobra az étvágy-vágy-vágyakozás asszociációt kelti az emberben. A csont egy bizarr szexuális segédeszközre is emlékeztet, mindkét végén mellek láthatók. Ez utalás lehet Jeff Koons és Staller Ilona különös házasságára és Made in Heaven nevű projektjére.
Kolodko Libidó miniszobor, Budapest