Budapest látnivalói

Kolodko Búvár és a kulcs miniszobor

Cím Budapest VII.kerület, Dohány u. 53. 47.498859 N, 19.070679 E
Kapcsolat Web: www.24.hu
A százhuszonöt éves New York Kávéház mellett üldögélő búvár az Erzsébetvárost újabb aprósággal gazdagító Kolodko Mihály munkája.

A történet az 1894. október 23-án Steuer Sándor által megnyitott kávéház első estéjéhez kötődik: eszerint az ekkor itt tartózkodó Molnár Ferenc – a Pál utcai fiúk későbbi, Hollywoodban is karriert építő írója – újságíró barátaival a hangulat tetőfokán úgy döntött: a frissen nyitott hely annyira tökéletes, hogy éjjel-nappal fogadnia kell a vendégeket. A kétségkívül éleselméjű meglátást tett követte: ellopták a bejárati ajtó kulcsát, majd a Dunába hajították, a New York pedig a következő években a művészvilág krémjének egyik kedvenc kávéházává vált.

A csíny a valóságban persze egyáltalán nem történt meg, ennek pedig több gátja is volt: ezek közül a legfontosabb, hogy Molnár a történtekkor a Lónyay utcai Református Gimnázium tizenhat éves diákja volt, a megnyitón pedig a felső tízezer tagjai, illetve a kor legelismertebb művészei vettek részt.

A kávéház szerint mindez persze nem zárja ki, hogy az esetnek van valóságalapja – a kutatók szerint 1927-ben, a kávéház egy későbbi megnyitója után történt az eset. Az író ekkor már negyvenkilenc éves volt, túl a ma legismertebbnek számító művein, írásait pedig már több német, illetve hollywoodi film is adaptálta a filmvászonra.

Ez a történet akár már igaz is lehet, de a mai tulajdonosok biztosra mentek, így a megnyitás 120. évfordulóján, 2014 októberében tényleg a folyóba dobták a bejárat egyik kulcsának másolatát, hozzátéve: „ha állandóan nem is, de legalább még 120 évig nyitva legyen.”

Mondhatjuk, hogy mindezek fényében már várható volt, hogy egyszer a kulcs maga is felbukkan majd a környéken, erre a megoldásra azonban senki sem számíthatott, Kolodko ugyanis a palota kevésbé járt oldalán, az Osvát és Dohány utcák sarkán egy kő tűzcsap tetején üldögélő búvárt, illetve egy nála alig kisebb kulcsot helyezett el:

Az apró szobor szerencsére nem egy modern, hanem egy, a XX. század hajnalán előszeretettel használt búvárruhát viselő alakot ábrázol, azt sugallva, hogy az író és barátai által Dunába dobott kulcsot rövidesen egy, a vízbe merülő búvár a felszínre is hozta.
Kolodko Búvár és a kulcs miniszobor, Budapest