Budapest látnivalói

Kolodko Balta miniszobor

Cím Budapest V. kerület, Szabadság tér 47.505077 N, 19.049972 E
Kapcsolat Web: www.index.hu
Rendhagyó módon tett pontot a Szabadság téren a baltával levert, usánkát ábrázoló miniszobor történetének végére Kolodko Mihály, a szobor alkotója, aki nemes egyszerűséggel egy kisbaltát ábrázoló szoborral helyettesítette egy Mi Hazánkban politizáló képviselő által a Dunába hajított előző művet.

A politikus még november végén esett neki a szobornak, pártjának indoklása szerint azért, mert úgy érezték, hogy egy szovjet megszállási emlékmű is túl sok a területen. Kolodko – akinek több hasonló miniszobra is megtalálható a városban – másnap reagált is az akcióra, és elmondta, hogy számított a heves reakciókra, de ez azért őt is meglepte.

Ennek ellenére nem volt szomorú, mert a műalkotások lényege az, hogy érzelmeket váltsanak ki, ez pedig ebben az esetben meg is történt. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte félreértették az alkotás jelentését, ő ugyanis éppen azt akarta üzenni vele, hogy noha az utolsó orosz katona már rég elhagyta Magyarországot, az orosz befolyás máig jelen van. Ezen a vonalon maradva azt is hozzátette, hogy a tér jobb oldalára egy amerikaifutball-játékos sisakját tervezte megalkotni, hogy megmutassa, az amerikai befolyás is jelen van az országban.
Kolodko Balta miniszobor, Budapest