Budapest látnivalói

Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

Cím Budapest X. kerület, Martinovics tér 12. 47.481332 N, 19.134314 E
1957-ben megnyílt -azóta többször felújított - állandó kiállítás a tűzvédelem fejlődését mutatja be az őskortól napjainkig, megismertet a tűzelleni évezredes harccal, a tűzrendészet és tűzoltó eszközök fejlődésével, a korabeli tűzoltók életével, munkájával kulturális hagyományaival.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi törvény adta felhatalmazás értelmében 2012. január 1-vel létrejött az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet. Ezt a változást követve a Tűzoltó Múzeum is új néven, Katasztrófavédelem Központi Múzeumaként működik tovább.

A névváltoztatás miatt megújításra került a múzeum működési engedélye, első alkalommal külön belső normával szabályozásra került a múzeum működése, kiadásra került Kutatási Szabályzata.

2012-ben megújult technikatörténeti teremmel gazdagodott az állandó kiállítás, amely a magyar tűzoltó történelem XIX. századi feltalálóinak állít méltó emléket. A kiállítás központjában a múzeumba hosszú idő után visszatért gőzfecskendő-metszet áll. Gőzzel működtetett tűzoltófecskendőre a világon először 1824-ben Szabó Pál és fiai szereztek szabadalmi védelmet. Kőszeghy Mártony Károly hadmérnök a sűrített levegős légzésvédő készüléket találta fel 1830-ban. Szobra és készülékének modellje állít emléket a technikatörténet e nagy feltalálójának.

Itt mutatjuk be a hazai tűzoltószer-gyártókat, a létrák további fejlődéstörténetét és a mentőeszközök technikai tökéletesedésének egyes állomásait

A kézi működtetésű előkocsis mozdonyfecskendő vonulását Szilágyi Margit „Riadó” című szoborkompozíciója örökíti meg.

Új feladatként jelentkezett a polgári védelem történeti emlékeinek gyűjtése és bemutatása. Komoly kutatómunkát követően Óvóhely, ahol átélhető a történelem címmel 2013. október 9-én nyitottuk meg a polgári védelem történetét bemutató új állandó kiállításunkat, amely a Múzeum épülete alatt található valódi óvóhelyen került kialakításra.
Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Budapest Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Budapest Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Budapest Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Budapest