Budapest látnivalói

Jókai Emlékszoba

Cím Budapest Költő u. 21. 47.497987 N, 18.993458 E
Kapcsolat Telefon: 1/317-3611/150 Web: www.pim.hu Email küldése
Emich Gusztáv – a XIX. század egyik jelentős kiadója –, 1853-ban bőkezűen honorálta Jókai Mórt Egy magyar nábob című regényéért. Ennek köszönhetően vásárolt telket az író a Svábhegyen feleségével, Laborfalvi Rózával. A vidék természeti adottságait figyelembe véve itt alakították ki kertjüket, nevezetessé vált gazdaságukat.

„Egymillióért sem tudnék magamnak jó egészséget és jó kedélyt vásárolni, amit a kertem megád nekem” – írta Jókai a Kertészgazdászati jegyzetekben (1896), és ez a jó kedély a mai látogatóknak is megadatik, ha a nagyváros zaját hátrahagyva ellátogatnak a kertbe és az egykori présházban lévő Emlékszoba kiállításába.

Kertész vagyok, és ez a büszkeségem.
Jókai Mór a Svábhegyen
Korosztályra szabott tárlatvezetés a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-kiállításában.
Várjuk iskolai osztályok, felnőtt, nyugdíjas és turista csoportok jelentkezését!

Útitársunk, Jókai Mór!
Érdekel, hogy milyen szokások, akaratok, kényszerek mozgatnak egy embert? Jártál már olyan pontján a városnak, ahonnan megleshetted társadalmunkat? Jókai Mórral és regényének szereplőivel találkozhatunk most egy különleges kertben. Beszélünk arról, mitől válhatnak egyes helyek különösen fontossá számunkra, mit jelent úgy olvasni embertársainkat, mint egy műalkotást, és hogyan őrzik történeteinket akár a legegyszerűbbnek tűnő természeti képződmények is?
A Duna Ipoly Nemzeti Park és a PIM közös szervezésében egy olyan foglalkozásra várjuk a diákcsoportokat, amelyben összekapcsolódik a Jókai-kert története, az író élete és Az arany ember című regénye.
Jókai Emlékszoba, Budapest Jókai Emlékszoba, Budapest Jókai Emlékszoba, Budapest