Budapest látnivalói

Goldberger Textilipari Gyűjtemény

Cím Budapest III. kerület, Lajos utca 136-138. 47.535676 N, 19.043441 E
Az Óbudai Múzeum–Goldberger Textilipari Gyűjteménye állandó kiállításával méltó emléket kíván állítani az 1784-ben, Goldberger Ferenc által alapított, és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének.

A kiállításnak kettős küldetése van:
Egyrészt, öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nem csak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak, Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez.
Másrészt kiállításunk arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.

1779–1828
Kereskedőből műhelytulajdonos
Az első rész bemutatja a Goldberger család óbudai letelepedését, 18. századi történetét, majd az 1784-es kékfestőműhely alapítását. Mindemellett a kiállítótérben megismerkedhetünk a kékfestés folyamataival is.

1828–1875
Családi manufaktúrából gyár - Goldberger Sámuel, Goldberger Fülöp és a harmadik generáció
A második szakaszban kerül bemutatásra a kis kékfestőüzem fejlődésnek indulása, a család innovatív szemléletének köszönhető, számtalan technikai újítás bevezetése, amelyeknek következtében újfajta kelmék előállítására került sor. A fejlődés következtében a családi üzem gyárkiváltságot kapott, így megteremtődött annak lehetősége, hogy a kis üzemből nagy volumenű gyár alakuljon ki.

1876–1913
A mindent átható modernizáció - Goldberger Bertold és a negyedik generáció
Ebben a részben az a közel négy évtizedes időszak kísérhető nyomon, amikor nagyarányú gépesítés, technikai újítások, modern technológiák alkalmazása jellemző.

1913–1945
Világsiker - A gyár Goldberger Leó vezetése alatt
Az igazi elismerést és világsikert a két világháború közötti időszak hozta meg a gyár számára. Kiállításunk negyedik egységében végigkísérhető, hogy a vertikális vállalattá fejlődött üzemben készített textíliák miként hódították meg a világot, a folyamatos újításokkal előállított egyedi anyagok mekkora nemzetközi elismerést vívtak ki a „Goldbergernek”.

1947–1997
Goldberger gyár a tervutasításos rendszerben és a gyár felszámolása
Az utolsó részben a szocialista időszakban működő, majd a ’90-es évek végén bezáró gyár története, eseményeinek összefoglalása látható egyedi, interaktív elemeket felhasználó megjelenítésben.
Goldberger Textilipari Gyűjtemény, Budapest Goldberger Textilipari Gyűjtemény, Budapest Goldberger Textilipari Gyűjtemény, Budapest Goldberger Textilipari Gyűjtemény, Budapest