Budapest látnivalói

Gellért Gyógyfürdő

Cím Budapest I. kerület, Kelenhegyi út 4. 47.483759 N, 19.051621 E
A Szent Gellért fürdő 1918. szeptember 26-án reggel 7 órakor nyitotta meg kapuit, a nyitást követő 3 órában már több mint 200 fürdőző élvezte az újonnan átadott medencéket.  A Szent Gellért fürdő és hotel a főváros első luxuslétesítménye volt, illetve sokáig Európa egyik legmodernebb komplexumaként volt számon tartva.

A fürdő a szecesszió, a kupola pedig a barokk jegyeit hordozza magán. A csarnokba lépve elsőként a Róth Miksa műhelyében kézzel festett üvegablakok kapják el a tekintetünket, minden ablak egy epizódot ábrázol Arany János Buda halála című művéből.
Az uszodabejárat felé négy hölgyet ábrázoló szobor szimbolizálja az évszakokat, ezzel sugallva, hogy a fürdő az év minden évszakában várja kikapcsolódásra vágyó vendégeit.
A csarnok végébe érve a Vénusz szobor található meg, mely eredetileg a Vígadó téren került felállításra.

100 éves csoda - A FÜRDŐ ÉPÍTÉSZETE
Az uszodabejáraton belépve a halakkal, levelekkel és mítikus lényekkel díszített oszlopokkal körülvett  úszómedencével találjuk szemben magunkat, melynek teteje motorizált, így annak nyitásával a medencetér hőmérséklete és páratartalma szabályozható.
Az úszómedence helyén korábban télikert és minigolf pálya volt található. Az épület jobb és bal szárnyaiban helyezkednek el a termál medencék, melyek termei Zsolnay porcelánnal és mozaikokkal rendkívül gazdagon díszítettek. A bal oldalon a férfi, a jobb oldalon pedig a női termálmedencék helyezkednek el, azonban 2013. január 1. óta a fürdő teljesen koedukált.
Az úszomedencével egy vonalban található a hullámmedence, melyet utólag 1927-ben építettek a már üzemelő fürdőhöz. A Gellért fürdő hullámmedencéje a világ első hullámmedencéjeként van számon tartva.
Gellért Gyógyfürdő, Budapest Gellért Gyógyfürdő, Budapest Gellért Gyógyfürdő, Budapest Gellért Gyógyfürdő, Budapest