Budapest látnivalói

Flippermúzeum

Cím Budapest XIII. kerület Radnóti Miklós utca 18. 47.514666 N, 19.054399 E
Szeretettel várunk a XIX. század flipperelődeitől a legmodernebb flipperekig minden időszak játékgépeit felvonultató, interaktív állandó kiállításunkkal (több mint 130 kipróbálható géppel) közel 400 négyzetméteren.

Akár egy kerek évforduló is lehetne az apropó. Pontosan negyed évszázada annak, hogy a legendás Data East vállalat piacra dobta Time Machine (Időgép) elnevezésű flippergépét. A megnevezés azóta új, szimbolikusabb értelmet is kapott. Mára a flipperek mind időgépekké váltak, egy régi kor relikviáivá – azonban még ha eredeti közegüket, a játéktermeket meg is haladta az idő, ma már egyre nagyobb számban találkozhatunk velük gyűjtőknél.

Az emlékeinkben élő pillanat, ahogy gyerekként a fémesen csillogó masinák előtt állunk, vagy izgatottan a sorunkra várunk a játékteremben, nem múlik el soha: a flippergépek és videojátékok fényei, hangjai és színei mögött egy misztikus gyermeki álomvilág sejlik fel, mely a mai napig, már felnőttként is mégoly elevenen él bennünk.

Ezt az álomvilágot: ezeket a fényeket, ezeket a színeket és hangokat keltjük életre “időgépeinkkel” ebben a gondosan válogatott gyűjteményben, mely a bennünk élő Gyermekkel hív mindünket egy felejthetetlen találkozásra.

A flipperek szeretete számomra egyébként egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza: üdülőkben és játéktermekben találkoztam először ezekkel a csilingelő játékautomatákkal. A későbbiekben is mindig lázba hozott, ha flippergépet láttam: bárhol, ha volt rá lehetőségem, ki is próbáltam azokat.

Az elmúlt négy évben nagyon sok emberrel találkoztam, akik hasonló élményekről számoltak be. Ezen felbuzdulva 2010-ben határoztam el, hogy létrehozok egy olyan intézményt, ahol a flippereké lesz a főszerep, de úgy, hogy a kiállítóhely a technikatörténet iránt érdeklődőknek illetve a flipperezésben “gyakorlatlanabbaknak” is kínál majd élményeket.

2013 áprilisában ezt az álmomat siker koronázta: megkaptam a működési engedélyt egy muzeális kiállítóhely megalapítására. A Pbal Gallery 2014. április 10-én nyitotta meg végre kapuit a nagyközönség előtt.

Örömmel látok minden kedves érdeklődőt egy feledhetetlen időutazásra (tárlatvezetésre és a masinák kipróbálására)!
Pálfi Balázs (tulajdonos)
Flippermúzeum, Budapest Flippermúzeum, Budapest Flippermúzeum, Budapest