Budapest látnivalói

Dandár Gyógyfürdő

Cím Budapest Dandár u. 5-7. 47.476355 N, 19.071042 E
Az 1900-as évek elején a környékbeli bérházak lakásai még nem voltak ellátva fürdőszobákkal, ezért a Budapest Székesfővárosi Közmunkák Tanácsa úgy határozott, hogy mielőbb meg kell építeni a város első tisztasági fürdőjét, ahol olcsón biztosítani tudják a tisztálkodási feltételeket. Így indult a fürdő  története 1921-ben.
A Maróti Kálmán tervei alapján készült expresszionista fürdő 1930-ban nyitotta meg kapuit 15 felnőtt- és ugyanennyi gyerekkádfürdővel. A II. világháború után a fürdő egészen 1971-ig biztosította a lakosok tisztálkodását, aztán 1978-ban ismét egy időre búcsúzott.
A fürdőt hét év alatt teljesen átépítették, és egy kivételes gyógyfürdőt varázsoltak belőle. Eleinte speciális, erre a célra kifejlesztett tartálykocsikkal, naponta szállították a gyógyvizet a Széchenyi, később a Paskál fürdőből. 1987-től a közeli Közraktár utcában található termálkútból nyeri a Dandár a gyógyvizet, amelynek összetétele megegyezik a Gellért fürdőével. 2005 óta a fürdő saját kúttal rendelkezik, amely a Nemzeti Színház közelében található.

KORSZERŰSÍTÉS ÉS BŐVÍTÉS
2014-ben nagyszabású átalakításokat hajtottak végre a fürdőben, melyek a szolgáltatások körének bővítését eredményezték. A zárt udvarban két különböző hőfokú 36 °C és 38 °C, élményelemekkel ellátott medence  került kialakításra, amelyek a hűvösebb napokon is garantáltan feledhetetlen perceket szereznek a fürdővendégeknek gőzölgő vizükkel. Tavasztól csendes udvar várja a napozni vágyókat.
A pince szint wellness részleggé alakult át, ahol igényesen kialakított szauna, gőzkamra, merülő medence és pihenőtér található.  2015 nyarán a már meglévő  termál részleg is megújult.
Dandár Gyógyfürdő, Budapest