Budapest látnivalói

Csillaghegyi Strand

Cím Budapest III. kerület, Pusztakúti út 2-6. 47.584682 N, 19.041663 E
Első írásos emléket a Csillaghegyi Strandról az 1858-ban Szabó József geológus által írt Pest-Buda környékének földtani leírása című munkában található. Az itt lévő források akkoriban egy téglával falazott fürdőzés céljára kialakított medencét láttak el vízzel és az elfolyó víz egy malmot hajtott, ami a mai 33 méteres medence végében volt.

A Római fürdő utána Csillaghegyi a főváros legrégebbi strandja. A Csillaghegyi Árpádfürdő Rt. 1919-ben Elkán és Gerő létesítette. A nagy területű, ősfás parkkal körülölelt szép fekvésű strand egyedi teraszosan kialakított napozóterületekkel, sétányokkal a kor legmodernebb és legelegánsabb fürdője volt. A fürdőben két strand és egy úszómedence volt, 1925-ben itt építettek először hullámmedencét, ami az akkori Európában is kuriózumnak számított, 1945-ig működött.

Fejlesztések - A FÜRDŐ TÖRTÉNETE
Pár évvel később felépült a strand harmadik medencéje is, ahol a nemzetközi úszóversenyeket akartak megrendezni, ehhez lelátókat, kabinokat építettek, de statikus hiba miatt megsüllyedt és le kellett bontani. Johnny Weissmuller (Tarzan) olimpiai bajnok ebben a medencében úszott versenyt Dr. Bárány István olimpiai ezüst érmes, Európa bajnokunk ellen. Az új uszoda ennek a helyére épült.

A hegyoldalban lépcsősen kialakított, szépen megtervezett napozórészeket alakítottak ki, fenyőkkelszép évelő virággal. Egyediségét a park szobrai adják, melyből sok még mindig megtalálható a területen.Egy gyönyörű, korát megelőző attrakciókkal rendelkező, elegáns fürdőt hagytak ránk örökségül, melyet kötelességünk a múlt szellemével, hitével ápolni és megőrizve továbbadni utódainknak.

Új leletek - RÉGÉSZETI FELTÁRÁSOK
2017-ben, a fürdő bővítésekor végzett földmunkálatok megkezdése előtt a Budapesti Történeti Múzeum megelőző régészeti feltárást végzett. A legnagyobb meglepetést és szenzációt közvetlenül a domboldal aljában elhelyezkedő római kori kelta kocsisír jelentette. Tőle mintegy 90 cm távolságra egy másik római kori sír, egy erősen bolygatott és hiányos csontvázas gyermeksír került elő. A gazdagon díszített kocsisír, illetve a mellette elhelyezkedő gyermeksír az egyedüli római korra keltezhető régészeti objektum a területen.

Az utazókocsi teljes restaurálása több évet vehet igénybe. Három restaurált bronzszobor viszont már megtekinthető az Aquincumi Múzeumban.
Csillaghegyi Strand, Budapest Csillaghegyi Strand, Budapest Csillaghegyi Strand, Budapest Csillaghegyi Strand, Budapest