Budapest látnivalói

Békásmegyer - Omszki-tó kerékpártúra

Cím Budapest III. kerület, Békásmegyer 47.598505 N, 19.053711 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Táv: 32 km, egy része forgalommentes erdészeti úton.
Szentendrére a Békásmegyertől induló kerékpárúton juthatunk. Esetleg HÉV-vel is mehetünk.

A Bükkös-patak mellett kijelölt kerékpárúton érdemes menni, mert nem csak szép, de forgalom mentes is.
Ahol a kerékpárút véget ér menjünk át a hídon a másik oldalra és a kis közön fel a régi szentlászlói útra Izbég-re. Ezen folytatjuk a túrát Kéki-bánya felé. Előbb egy hosszabb lejtő, majd a bánya után erőteljes, de nem túl hosszú meredek következik.
Az elágazóban a baloldali utat válasszuk és ereszkedjünk le Anna-völgybe. Ujabb emelkedő következik, amely a kanyarnál elég kapaszkodós, később, a lőtér mellett inkább hosszú. A következő úteláagzásnál a völgyön megyünk egyenesen tovább. Dömörkapu házai után, átmenve a hídon ujabb elágazás következik. Most is tartva irányunkat a Bükkös-patak völgyölgyén kerekezünk tovább. Hosszú, de nem meredek emelkedő következik a Sikárosi rétig, ahol az erdészházhoz van egy bekötő út. Egy kitaró emelkedő után felérünk a Király-kúti-nyeregbe. Jobbról mellőzük a Pilimarótra elvezető út kiágazását és elég hosszan, újra csak felfelé tekerünk.
A Dobogőre vezető főuton balra kanyarodunk és leerszkedünk Pilisszentkeresztre. Itt már komoly autós forgalomra kell számítanunk. A faluban egyenesen hajtsunk tovább Pomáz felé. Egy enyhe emelkedő útán nagy ívű lejtős kanyar és aztkövetően egy belátható hosszú lejtő következik. Kiskovácsiban a jobbra lévő nagy gyömölcsösben minden évben bekapcsolódhatunk a szedd magad mozgalomba.

Enyhe lejtéssel legurulunk a csobánkai elágazásig.
Pomáz előtt még van egy kisebb emelkedő, s aztán jórészt lefelé vagy síkon gurulunk. A faluban nem megyünk el Szentedre felé, hanem a HÉV állomás előtt és elhagyjuk Pomázt.
A Lenfonógyárnál átmegyünk a síneken és kb 50 méterrel utána jobbra fordulunk. A házak után jobbról meglátjuk az Omszki-tavat. Lemehetünk a tó partra, vagy az úton tovább, mind a két esetben elérjük a békásmegyerre vezető kerékpárutat.
Kerekpartura.webp