Budajenő látnivalói

Műemlék Magtár

Cím Budajenő Magtár u. 5. 47.557619 N, 18.798804 E
Kapcsolat Telefon: 70/850-5560 Web: www.budajeno.hu Email küldése
Az impozáns Magtár épület a skót bencés rend uradalmának részeként épült a 18. század végén. Pontos építési ideje a mai napig nem ismert, az 1859-es második katonai térképen már egyértelműen beazonosítható az épület. Késői barokk stílusban épült. Eredetileg közel kétszer ekkora volt, a lépcsőház az épület közepén helyezkedett el, azonban a II. világháború pusztításai után a lépcsőház mögötti romos részt elbontották. A rendszerváltás után állagmegóvó munkálatokat végeztek rajta, majd 2005-ben országos építészeti- és gazdaságtörténeti jelentőségét elismerve, műemlékké nyilvánították.

Az épület a település kulturális és közösségi életének fontos szereplőjévé vált, emellett méretéből és a Zsámbékimedencében is egyedülálló funkciójából adódóan a régióban is fontos helyet foglalt el. 2018-ban elnyerte az “Év homlokzata” - díjat, műemlék kategóriában.

Földszintjén gyönyörű csehsüveges boltozatos teret alakítottak ki, mely rendezvényteremként funkcionál.
Az első emeleten található fafödémes nagy térben ifjúsági- és zarándokszállás várja a pihenni vágyókat 32 ágyas hálóteremmel, vizesblokkal és minden igényt kielégítő teakonyhával.
A második emeleten és a padlástérben a „Kárpát-medencei nemzetiségek zarándok- és kegyhelyeinek állandó kiállítása került kialakításra, mely az év minden napján várja az érdeklődőket előzetes bejelentkezés alapján.

A Magtár melletti területen sétányok, kerti pihenők várják a látogatókat. Az épület mellett egy szökőkutas dísztó teszi kellemesebbé a környezetet, melynek partján egy stilizált csónaktípus került bemutatásra, az egykori német telepesek közlekedési eszköze, az ulmi skatulya.
Műemlék Magtár, Budajenő Műemlék Magtár, Budajenő Műemlék Magtár, Budajenő