Bozsok látnivalói

Batthyányi kastélyrom

Cím Bozsok Rákóczi u. 47.318749 N, 16.484711 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A bozsoki birtokot 1552-ben Sibrik Gergely két részre osztotta. Az idősebb Osvát Bozsok északi, a fiatalabb Máté Bozsok déli részét kapta. Mindkét ági örökösei lakóhelyet építettek maguknak a faluban. A Sibrik család fiatalabb (Mátét követő) ága 1616-ban eladta birtokait a leromlott állapotú Alsó-kastállyal a rohonci várban székelő Batthyányi Ferencnek. Az új tulajdonos néhány év alatt két emeletes, négy saroktornyos, vizes árokkal körülvett, jellegzetesen XVII. századi főúri várkastéllyá építette át.

A XVII. század végén kedvelt tartózkodási helye volt Batthyány Ádámnak és feleségének, Strattmann Eleonórának. A kastélyban több előkelő vendég, köztük 1698-ban II. Rákóczi Ferenc is megfordult, 1708-ban pedig gróf Esterházy Antal kuruc főgenerális itt rendezte be főhadiszállását. Az 1800-as években egy Batthyányi lány hozományaként került gróf Althan Ferenc főudvarmester tulajdonába. Az ő vendége volt 1813-ban I. Ferenc császár és neje.

1832-ben a kastély gróf Althanné kolerában történt elhalálozása után lakatlanná vált, majd 1841-ben villámcsapás következtében leégett. 1860-ban a Batthyány család eladta. A Batthyány kastély állagvédelmét elhanyagolták, növényzet nőtte be, az épület egyre pusztul, megközelíteni életveszélyes..
Batthyányi kastélyrom, Bozsok Batthyányi kastélyrom, Bozsok Batthyányi kastélyrom, Bozsok