Borsodszirák látnivalói

Római katolikus templom

Cím Borsodszirák Fő u. 48.261398 N, 20.763907 E
Kapcsolat Web: www.borsodszirak.hu
A legrégibb művészeti emlékekkel településünk központi részében találkozhatunk. Műemlék jellegű épületek a római katolikus templom, és katolikus plébánia ház és a volt kasznári-lak /egyházi javak kezelőjének lakása/, mely hosszú ideig kis-iskolaként funkcionált.

A katolikus templomot Gróf Esterházy Károly püspök földesúr építtette a püspöki bevételek terhére. Az építési terveket Fellner Jakab készítette 1777-ben.

Az 1778-1780 között épült késő barokk stílusú katolikus plébánia-ház 2+2+2 tengelyes timpanonos középrésszel és nagy manzard tetővel cseh süveges mennyezettel készült. A copf főoltár Halblechner Vencel egri szobrásztól, az oltárkép /Mária mennybe menetele/ Johann Zirklertől származik 1785-ből. A főoltár aranyozására Mandik Ferenc egri aranyozó vállalkozott, 1785-ben. A templom orgonáját 1889-ben Müller József rimaszombati orgonaművész készítette. A templombelső berendezése közül a főoltár, a szószék, a keresztelőkút, a padok, a sekrestye-szekrény, a körmeneti kereszt copf stílusban készült.

A templom környékét XIX. század végi /volt nagy-iskola/ és századfordulós lakóépületek veszik körül, melyeknek többségét már átalakították, átépítették. Az itt található XVIII. századi épületek barokk tér hangulatát keltik.
Római katolikus templom, Borsodszirák