Borsodszirák látnivalói

Hímes Ház

Cím Borsodszirák Bartók Béla út 50. 48.261333 N, 20.764469 E
Kapcsolat Web: www.borsodszirak.hu
A sziráki népviselet és népművészet már az 1896-os ezredévi kiállításon képviselte Borsod megyét- természetesen a mezőkövesdi mellett. Sajnos e népviseletnek az I. világháború utáni évekre már csak a híre maradt, életszerű viselete megszűnt.

A település XIX. századvégi népviselete szőttes- és hímzéskultúrájának bemutatására méltó helyszín a barokk főtéren álló műemlék épület, amely 1777-ben épült. Először kasznárház volt, majd iskola, végül tanítói lakás. Az épület felújítása és múzeum alakítása a História-völgy projekt megvalósításával, a Csereháti Településszövetség gesztorálásával jöhetett létre. A Hímes-ház épülete barokk stílusban épült kontyolt nyeregtetővel, cseh süvegboltozattal. A bemutatóhely szobáiban megtalálhatóak a hagyományos népviselet ruhadarabjai 7 bemutató bábún, ezen kívül van még itt stafírungos szekrény, ágy, komód, láda, asztal, székek.

Az első kiállítás bemutatja a sziráki népművészetet olyan formában, ami a látogató számára élményszerűvé teszi a befogadást, hiszen a Hímes-ház interaktív lehetőségeket is kínál; ilyen például a népviseletbe öltözködés, erről fénykép készíttetése, a hímzés alapjainak elsajátítása, bábkészítés és mézeskalácssütés. Az ide látogatók bepillantást kaphatnak a falu és a térség hímzés- és szőttes világába, a paraszt barokk lakáskultúrába.

Az épület két szobájában második kiállításként Bartók Bélának állítottak emléket, ahol a látogatók megnézhetik a Bartók relikviákat, zongorát, vitrint és bele is hallgathatnak a mester műveibe. Az épületben kialakításra került még egy bábszínház, ahol Bartók színpadi művei mellett más darabokat is elő lehet adni- a színes bábkészletnek köszönhetően. A falakon körben tablók mutatják be Bartók Béla életét és a helyi kultuszt halk zeneszó kíséretében.
Hímes Ház, Borsodszirák Hímes Ház, Borsodszirák Hímes Ház, Borsodszirák